Waarom onderzoekscijfers bij kanker een rol spelen

Wat zeggen cijfers als je zelf, of iemand in je omgeving, met kanker te maken krijgt? Op het moment zelf niet zoveel als je de persoonlijke verhalen leest. We verwijzen je in dit artikel naar een aantal om nog eens te lezen. Toch zijn percentages nodig om het belang van preventie, onderzoek en juiste behandelingen aan te geven. In het geval van kanker zeker, want het aantal mensen dat hier aan lijdt is wederom gestegen.

(Hier tref je het persoonlijke verhaal van Jeannette en Rian)

Vorig jaar stierven er 47.000 mensen aan kanker, 31 procent van alle 150.000 sterfgevallen in ons land. Een kwart overleed ten gevolge van hart- en vaatziekten. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Overlevingskansen

Er zijn veel goede berichten als het om kanker gaat. Genezingskansen vermeerderen, vaak spreekt men al van een chronische ziekte, onderzoeken leiden tot behandelingen op maat en steeds meer gerichte behandelingen leveren hogere overlevingskansen op. Toch is het aantal mensen dat sterft aan kanker weer gestegen. In 2016 ging het nog om 45.279 mensen, en dat was ook al meer dan de jaren daarvoor. 

Borstkanker

Bij vrouwen komt borstkanker het meest vaak voor, maar ook baarmoeder- en eierstokkanker. Bij mannen gaat het om prostaatkanker. Tien tot dertig procent van alle mannen tussen vijftig en zestig jaar heeft met prostaatkanker te maken. Long- en huidkanker komen ook veel voor. 

Diagnoses

In 2014 werd gemeld dat vrouwen in Nederland vierde staan op de lijst van landen waar kanker het meest vaak voorkomt. Mannen zouden op de zestiende plaats staan. Dat klinkt niet positief, maar als reden wordt aangegeven dat de hoge notering van Nederland verklaard kan worden door de goede diagnoses die we hier kunnen stellen. Onze westerse voeding en leefstijl worden aangehaald als boosdoeners voor het ontwikkelen van kanker. 

Preventie

Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan ruim eenderde van de meest voorkomende vormen van kanker worden voorkomen door die leefstijl en voeding aan te pakken. Een gezond gewicht, niet roken, bewegen en gezond eten worden genoemd. Het Fonds meldt dan ook dat alleen richten op een juiste diagnose en behandeling niet juist is. Er moet meer aandacht komen voor preventie, juist omdat je daar de cijfers mee omlaag kunt krijgen. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top