Waarom miljoenen betoverd zijn door de Zweedse Jonna Jinton

Jonna Jinton heeft miljoenen volgers via Instagram en YouTube. Waarom raakt iedereen zo verslingerd aan deze mooie blondine en haar leven in het magische Zweden?

Foto: YouTube

We fantaseren er  allemaal wel eens over. Afscheid nemen van het hectische leven van alledag en emigreren naar een plek op aarde waar alles op een ander tempo gaat en materialisme naar de achtergrond verdwijnt. Twaalf jaar geleden deed de Zweedse Jonna Jinton precies dat. Ze begon een blog waarin ze haar leven in de Zweedse wildernis toonde. Inmiddels heeft Jonna miljoenen volgers via Instagram en YouTube. Waarom raakt iedereen zo verslingerd aan deze mooie blondine en haar leven in het magische Zweden?

Ongekende schoonheid

Ze doet een beetje denken aan een kruising tussen Ronja de Roversdochter, Pipi Langkous of een bosnimf uit een sprookjesboek. Zoals ze in prachtige romantische jurken door de velden rent, terwijl de pluisjes van planten in haar kielzog de schitterend gekleurde hemel in vliegen. De foto’s en filmpjes die kunstenares, fotografe en filmmaker Jonna Jinton maakt zijn stuk voor stuk van een ongekende schoonheid. Vergeet meditatie! Als je last hebt van stress zet je gewoon een blog van Jonna aan en je voelt alles van je afglijden. Geniet van het bijna buitenaards zingen van het ijs, verwonder je over het noorderlicht, de Zweedse zomers waarin de zon niet ondergaat of de winters waarin het juist eindeloos donker is. Toen Jonna twaalf jaar geleden haar blog begon, dat eigenlijk bedoeld was om familie en vrienden op de hoogte te houden, had ze nooit kunnen vermoeden dat miljoenen mensen zouden wegdromen bij haar filmische creaties.

Terug naar haar roots

Het is 2010 als de dan 21 jarige Jonna besluit de Zweedse stad Göteborg achter zich te laten. Ze voelt zich er opgesloten, kan geen werk vinden en verlangt naar vrijheid. Ze laat alles achter en gaat in Grundtjärn wonen, een klein plekje in het noorden van Zweden met maar tien andere inwoners. Helemaal nieuw is deze plek niet voor haar. Haar familie woont er al twaalf generaties lang en ze bracht daar haar zomers door bij haar oma. Maar makkelijk is het begin niet. Hoewel ze wel meteen aan de slag kan met het verven van schuren heeft ze zorgen over geld en de grootste moeite om haar oude huis warm te houden tijdens de lange winters.

Knus

Jonna woont inmiddels dus alweer twaalf jaar in haar eigen sprookjesbos, en hoewel ze nu een goedlopend bedrijf heeft waarin ze samen met haar man en zilversmid Johan prachtige sieraden verkoopt, schilderijen maakt, zingt en natuurlijk filmt en fotografeert, is het naast jaloersmakend mooi en romantisch, echt niet altijd een makkie om in de wildernis te wonen. Misschien is dat ook wel het geheim achter haar succesvolle blog. Het is het aan de ene kant het verlangen om ook op zo’n manier te leven. Want de natuur is adembenemend mooi, en dat weet Jonna ongelooflijk goed neer te zetten. Door haar talent achter én voor de camera, maar ook door de sfeervolle muziek die erbij gekozen is. Het is het huiselijke en knusse gevoel dat haar blogs oproepen wanneer ze in de donkere winterperiodes de houtkachel opstookt en samen met man Johan en hond Nanook (wat ijsbeer betekent) warm probeert te blijven.

Jaloezie en afgrijzen

Maar tegelijkertijd kijk je ook met bewondering en misschien zelfs een beetje afgrijzen naar het leven daar. Want hoewel ook de winters er prachtig uitzien met zo’n uitgestrekte ongerepte witte wereld, duurt die winter ook wel echt heel erg lang, zo van december tot april. En moeten ze echt wel hard werken om het warm te houden. Daarbij komt dat de zon zich in die periode amper laat zien. Het grootste gedeelte van de dag is het donker, of op zijn best schemerig.

In deze zomer heb je dan juist het omgekeerde. Vanaf mei worden de dagen daar juist steeds langer. De nacht is vervolgens niet langer in duisternis gehuld. We zien Jonna dus in de verschillende seizoenen ploeteren met de nadelen van het wonen op zo’n fantastische plek. In de zomer wordt ze tijdens het filmen geplaagd door de muggen die zich massaal op haar storten, en in de winter is er de strijd tegen de kou en het gebrek aan zonlicht.

 

Terug naar de basis

Maar ondanks die realistische kijk op het leven daar, overheerst het gevoel van rust. Komt de schoonheid van de natuur zo bij je binnen. Het is bovendien bijna onmogelijk om de openhartige en echte Jonna niet in je hart te sluiten zodra je haar ‘leert kennen’. Het kijken naar de video’s van Jonna doen je verlangen naar een eenvoudigere tijd. Want hoewel je de filmpjes bekijkt op een social media kanaal, wil je na het kijken het liefst je telefoon of laptop uit het raam gooien en lekker onbereikbaar zijn in de natuur. Want wat heb je nou eigenlijk echt nodig? Dat vraag je je af als je kijkt hoe het leven zich in dat kleine plaatsje in het noorden van Zweden voltrekt. Het antwoord daarop is natuurlijk, heel weinig; als je kunt genieten van de kleine dingen en de dingen die ons gratis en voor niks gegeven zijn. Zoals de natuur, de mensen om ons heen, dieren en de schoonheid van kunst, in welke vorm dan ook.