Waarom maak je sneller ongezondere keuzes in de supermarkt?

De bananen loop je bij wijze van spreken zo voorbij, maar bij de chocoladerepen blijf je wel staan. Uit onderzoek blijkt dat hiervoor een wetenschappelijke verklaring is.

Je gaat naar de supermarkt. De keuze is enorm, maar je oog valt toch net iets vaker op ongezonde producten. Hoe komt het dat ongezond eten zo aantrekkelijk is. De bananen loop je bij wijze van spreken zo voorbij, maar bij de chocoladerepen blijf je wel staan. Uit onderzoek blijkt dat hiervoor een wetenschappelijke verklaring is.

De plek waar ongezonde producten liggen kan je beter onthouden dan de plek van gezondere keuzes. Doordat de plek van calorierijke voeding beter in je geheugen blijven heeft dat invloed op wat je uiteindelijk kiest. Daarbij is het zo dat de producten die veel calorieën bevatten je veel energie geven. Vanuit evolutionair oogpunt is het logisch dat je daar dan voor kiest. Toch is dat nu best raar, want je hebt nu immers geen last meer van schaarste. Alles is voor handen.

En toch kiezen we met de impulsen van vroeger. Dat is best gevaarlijk. Het aantal volwassenen met morbide obesitas stijgt. Dat komt mede door het aanbod van ongezonde producten die veel calorieën bevatten. Het is nou eenmaal heel erg lastig om die te laten liggen. Dat blijkt ook uit een onderzoek met kinderen. Kinderen die een marshmallow voor hun neus gelegd krijgen kunnen deze amper weerstaan. Laten ze hem liggen, dan krijgen ze een beloning. Maar het merendeel van de kinderen aten de marshmallow direct op. Wanneer het op jonge leeftijd al niet lukt om je te beheersen hoe moet dat dan op latere leeftijd?

Misschien moeten supermarkten een handje helpen. Maak bijvoorbeeld de gezonde artikelen aanlokkelijk en positioneer deze beter in de schappen. Nu is het zo dat de ongezonde producten vrolijke kleuren krijgen en in het oog springen. Misschien zou de overheid ook een handje kunnen helpen. Groente en fruit is duur, dus waarom niet subsidie hierop. Ongezonde producten zijn goedkoop en gezonde zijn prijzig, dat moet toch anders kunnen? Heb jij het goede voornemen om het anders te doen, maar lukt het niet om dat je in de supermarkt constant in de verleiding wordt gebracht? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: maak een boodschappenlijstje

Harstikke handig zo’n boodschappenlijstje, want je kan hierdoor onthouden wat je wilt kopen. Kom je iets tegen wat niet op je lijstje staat? Laat het liggen, want je hebt het immers niet nodig. Natuurlijk moet je thuis van te voren goed controleren of je alles hebt genoteerd wat je wilt gaan kopen. Met zo’n lijstje maak je de kans dat je ongezonde producten koopt een stuk kleiner.

Tip 2: Wees selectief met aanbiedingen

Kijk een aanbieding is leuk, maar meestal betreffen die aanbiedingen ongezonde producten zoals chips, pizza’s en snoep. Kies daarom alleen de aanbiedingen uit die goed zijn voor je gezondheid. Is er bijvoorbeeld een aanbieding bij de groente of fruit dan is het prima om die mee te nemen. Datzelfde geldt voor producten zoals wasmiddelen of bijvoorbeeld wc-papier.

Tip 3: Ga nooit winkelen met een lege maag

Heb je niet veel gegeten en ga je naar de supermarkt? Niet doen, want boodschappen doen met een knorrige maag zorgt ervoor dat je geen weerstand kan bieden tegen producten die niet zo gezond zijn.

Tip 4: Neem contant geld mee

Misschien is deze tip niet voor iedereen handig, maar het kan een oplossing zijn. Wanneer je vijftig euro meeneemt kan je een beperkt aantal producten kopen. Voor extra producten heb je geen geld meer. Maak van te voren een lijstje en bedenk hoe duur het ongeveer gaat worden.

Beloon jezelf

Wanneer het je lukt om de juiste keuzes te maken in de supermarkt dan mag daar best een tegenprestatie tegenover staan. Trakteer jezelf op een leuke plant of tijdschrift. Uiteraard niet op een stuk taart, want dan ben je alsnog fout bezig. Lukt het je niet om de ongezonde producten voorbij te lopen? Maakt niet uit, doe gewoon opnieuw een poging.