Waarom is het nodig om de CO2 concentratie te monitoren in gebouwen?

Het beheersen en bewaken van het koolstofdioxidegehalte binnenshuis met behulp van een CO2 meter is essentieel voor ieders gezondheid, veiligheid en de energie-efficiëntie van gebouwen. Net zoals we frisse lucht moeten inademen, doen gebouwen dat ook. Ventilatie in een gebouw is het essentiële proces van het vervangen van muffe lucht door verse lucht. Zonder kunstmatige ventilatie worden gebouwen vatbaar voor stilstaande lucht, schimmels, bacteriën en mogelijk schadelijke gassen zoals radon, VOS (vluchtige organische stoffen) en koolstofdioxide. Langdurige blootstelling aan deze elementen kan leiden tot ‘sick building syndrome’ waarbij bewoners acute gezondheids- en comforteffecten ervaren, dit kun je gelukkig voorkomen met behulp van een luchtreiniger

Er zijn veel verschillende methoden om frisse lucht in een gebouw te brengen. Een kosteneffectieve manier is om alleen verse lucht binnen te brengen wanneer dat nodig is met behulp van een CO2 kanaalsensor in het HVAC systeem. Een voorbeeld is een HVAC-systeem dat gebruik maakt van Demand Control Ventilation (DCV). Een DCV bedieningsvolgorde reageert door te communiceren met actuatoren om kleppen te openen die frisse lucht binnenlaten wanneer het gebouw daarom vraagt. Mensen in een gebouw verhogen van nature CO2. Een CO2 kanaalsensor meet en bewaakt de lucht en moduleert een buitenluchtklep proportioneel. Wanneer het CO2 niveau daalt, beginnen de gebouwautomatiseringssystemen (BMS) de gesloten kleppen te moduleren of naar een minimale behoefte aan buitenlucht.

Ook kan er gekozen worden voor gecombineerde CO2/temperatuursensoren. Deze apparaten meten en rapporteren nauwkeurig CO2 niveaus. CO2 zelfkalibratie tweekanaalstechnologie maakt gebruik van twee detectoren met verschillende optische filters voor elke detector en meet zowel CO2 als niet CO2 concentraties bij verschillende golflengten. Eén detector meet de intensiteit van doorgelaten infrarood licht van het golflengtegebied dat wordt geabsorbeerd door CO2 gas. De andere detector meet de intensiteit van doorgelaten infrarood licht van het golflengtegebied dat niet wordt geabsorbeerd door CO2 en dus niet wordt beïnvloed door CO2 concentraties. De ingebouwde microprocessor evalueert de twee metingen en kalibreert de sensor dienovereenkomstig continu. Door een tweede referentiegolflengte te gebruiken, worden verouderingseffecten van de lichtbron/het optische systeem ook gecompenseerd, waardoor handmatige kalibratie niet meer nodig is.

Het is dus nodig om de CO2 concentratie te monitoren in gebouwen, waaronder je eigen huis, omdat je hierdoor op tijd erachter kunt komen dat het CO2 niveau te hoog wordt in het pand. Dit moet je beslist zien te voorkomen aangezien dit kan leiden tot allerlei klachten. De CO2 concentratie in je woning moet dus perfect zijn. Optimale CO2 niveaus op de werkplek zijn 350 tot 900 ppm. Hierbij staat ppm overigens voor parts per million. Klachten van slaperigheid en slechte lucht treden op rond CO2 niveaus boven 1000 ppm. Hoofdpijn, slechte concentratie, verlies van aandacht, verhoogde hartslag en lichte misselijkheid kan optreden bij CO2 niveaus boven 2000 ppm. Naast voordelen voor de gezondheid en veiligheid op de werkplek of in huis, kunnen CO2 meters ook nog eens energiebesparingen mogelijk maken door de hoeveelheid verse lucht die in een gebouw wordt gebracht en moet worden verwarmd of gekoeld, te regelen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top