Waarom hooi het nieuwe goud wordt genoemd

Er mag dan hier en daar wat regen gevallen zijn, de boeren zullen het nog lange tijd moeilijk hebben. Door de langdurige droogte groeien de gewassen niet voldoende of soms helemaal niet. De aarde is dor en het zal nog wel even duren voordat deze zich weer hersteld heeft. Weilanden zijn geel en nog lang niet groen, en er is hooischaarste.

De Rabobank, van oorsprong dé bank voor de boeren en ook nu hun grooste financierder, wil de boeren tegemoetkomen met onder meer een overbruggingskrediet aan te bieden. Ook heeft de bank voorgesteld landbouwers meer tijd te geven leningen af te lossen. 

Koeien doen zich nu al tegoed aan wintervoorraden

Veel boeren hebben een lening bij de Rabo. Betalingsproblemen zijn door de droogte voor velen van hen een feit. Volgens een woordvoerder van de Rabobank zouden een groot aantal akkerbouwers dertig procent minder opbrengsten hebben. Sommigen hebben een tekort aan veevoer doordat het gras verdord is en niet groeit en ook de mais-opbrengst tegenvalt. Koeien doen zich nu al tegoed aan wintervoorraden en dat brengt boeren in de problemen. Niet alle boeren treft de droogte echter even hard, dus kiest de bank voor een persoonlijke aanpak van het probleem. 

Hooibalen worden van het land gestolen

Vooral het tekort aan hooi speelt veel veehouders en ook paardeneigenaren parten. Niet alleen de wintervoorraden worden al aangesproken, ook wordt er een beroep gedaan op het buitenland. Maar ook daar zijn de hooivoorraden niet groot. In een nos-bericht werd zelfs gemeld dat in Zweden hooibalen van het land worden gestolen.

In Frankrijk is het op

Volgens een Duits magazine lijkt hooi zelfs het nieuwe goud te worden omdat de prijs ervan flink is gestegen. Nederlandse handelaren kunnen de vraag niet aan. Er wordt door boeren, maneges, paarden- en konijnenfokkers vooruit besteld omdat er voorlopig nog geen einde is aan de hooischaarste. In Frankrijk is het gewoon allemaal al op. 

Langer mest uitrijden

Het kabinet en de Europese Unie hebben de zorgen van de boeren erkend en aangeboden de financiële tegemoetkoming die boeren in december krijgen, eerder toe te zeggen. Een andere maatregel is het langer mest mogen uitrijden zodat er mogelijk nog een oogst kan worden gedaan. Ze mogen ook gewassen voor veevoer zaaien op grond die normaal braak moet blijven liggen. 

Neemt niet weg dat, ook al gaat het regenen, het probleem van droogte en hooischaarste niet direct opgelost is. Het duurt zeker nog een paar weken voordat het gras echt weer gaat groeien. En er weer gemaaid kan worden. 

Bron: NOS

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top