Bouwsteentjes

Waarom gebakjes kunnen helpen bij ondervoeding

Ondervoeding, daarbij denk je vaak aan derde wereldlanden, maar ook in eigen land komt het voor, met name bij ouderen en zieken, en het heeft de nodige gevolgen. Nieuwe aangepaste voedingsmiddelen kunnen er voor zorgen dat iemand toch kan eten en niet of minder ondervoed raakt. 

Een tekort aan energie en voedingsstoffen kan leiden tot moeheid, complicaties na een operatie en verminderde spiermassa. De algehele conditie en weerstand nemen af en genezing duurt langer. Er is daardoor een grotere kans op ziekenhuisopname.

Ondervoeding

Ouderen en zieken hebben een hoger risico op ondervoeding. Verminderde eetlust vanwege misselijkheid door medicijnen kan een reden zijn. Maar ook fysieke klachten zoals een slikstoornis of buikpijn en psychologische problemen als eenzaamheid en rouw kunnen ervoor zorgen dat iemand weinig zin meer heeft om te eten.

Alternatief voor voedingsdrankjes

Meestal worden er speciale voedingsdrankjes geadviseerd als iemand extra voedingsstoffen nodig heeft. Die drankjes worden over het algemeen niet erg lekker gevonden. Dus een beetje variatie is welkom. Er is sinds enige tijd een alternatief en dat ziet er in ieder geval smakelijk uit.

Bouwsteentjes

Bouwsteentjes worden ze genoemd en het zijn kleine gebakjes, formaat petitfour, die bomvol eiwitten, vitamines en andere belangrijke stoffen zitten. Ze zijn te gebruiken als tussendoortje of toetje en zijn door de fijne structuur makkelijk te eten. De minigebakjes zijn ontwikkeld in samenwerking met diëtisten, medici en ouderen zelf. Er zijn verschillende smaken en het cakegebakje heeft een zachte, romige vulling. Eén bouwsteentje bevat ongeveer 204 calorieën en 8 gram eiwit. Ze worden verkocht door  verschillende supermarkten. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Jumbo en AH in het vriesvak.

Easy-to-eat

Wie eetproblemen heeft kijkt vaak als een berg op tegen het eten van grote porties voeding. Daarom is de grootte van de gebakjes ideaal. Maar voor mensen met ernstige slikproblemen, die bijvoorbeeld na een herseninfarct of operatie kunnen optreden, zijn de bouwsteentjes soms nog te groot en te stevig. Voor hen is er Easy-to-Eat, gemaakt op basis van frisse zuivel. Dat is ook een klein gebakje, maar dan special voor mensen met slik- en kauwproblemen. Het past in een dieet met dik-vloeibaar of fijngemalen voeding en is zo zacht dat het smelt in de mond. Ook de Easy-to-eat gebakjes zijn te koop in de supermarkt.

Bekijk hier de verkooppunten.

Easy to eat

Foto’s: Innopastry

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top