close
  • zondag 20 juni
Zorg en Zekerheid

Waarom een zomeruitje naar het circus zoveel betekent voor eenzame ouderen

Waarom een zomeruitje naar het circus zoveel betekent voor eenzame ouderen

Vandaag bezoeken bijna 600 ouderen uit de regio Heemskerk het Circus Sijm op de locatie Meerstate Heemskerk van de Viva Zorggroep. De ouderen zijn rolstoel gebonden of komen met of zonder een rollator lopend naar de voorstelling samen met 1 begeleider. 

Het circus op locatie wordt mogelijk gemaakt door Het Nationaal Ouderenfonds. Het doel is om ouderen de sfeer van het nostalgische circus opnieuw te laten beleven. De Viva Zorggroep is enorm blij met de samenwerking met het Ouderenfonds.

Sarah de Vos activiteitenbegeleider: “Het is de eerste keer dat wij dit organiseren voor ‘onze’ ouderen. Het circus roept veel herinneringen op maar zorgt vooral ook een uur lang vermaak en plezier. We verwachten dan ook dat na de voorstelling nog flink nagepraat zal worden. En dat type interactie is hartstikke gezond, zeker nu er zomereenzaamheid op de loer ligt.”

Meer er zijn meer uitjes!

De hele zomer kunnen ouderen via de evenementen website van het Ouderenfonds op pad. Zo komen ze weer eens op het strand, doen ze mee aan een bingo, maken ze een boottocht of vermaken ze zich zoals de 26e in Heemskerk samen in het circus. Zorginstellingen door heel het land maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om op deze wijze op pad te gaan. Jaarlijks trekken er zo duizenden ouderen op uit en vooral in de zomer en winter zijn de uitjes erg in trek. Een prachtige interventie tegen eenzaamheid dus waar het Ouderenfonds zich al decennia mee differentieert.

Directeur Corina Gielbert: “Wanneer de zomer in aantocht is zien we dat ouderen vaker alleen zijn. Familie en vrienden trekken erop uit voor vakantie en ook de vaste mantelzorgers zijn er vaak een deel van deze periode niet. Onze vrijwilligers zijn daarom in de zomer extra actief en zorgen er met de uitjes voor dat ouderen elkaar blijven ontmoeten en actief blijven. We zien ook steeds vaker dat bedrijven onze uitjes adopteren en ouderen op die manier een prachtige dag bezorgen.”

Over het Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds (NOF) ontwikkelt met haar partners interventieprogramma’s ter voorkoming en als bestrijding van eenzaamheid en rolt deze landelijk uit. Hiermee zorgt het NOF er niet alleen voor dat ouderen in beweging komen, maar ook sociaal actief blijven. Naast deelname aan de Zomeruitjes. kunnen ouderen ook meedoen aan,  en gebruik maken van andere programma’s zoals Match, de Zilverlijn, Nationale Ouderendag, OldStars, Seniorenplezier, Stranduitjes, Samen Breien,  de BoodschappenPlusBus en andere diensten en activiteiten. Zie ook www.ouderenfonds.nl  en de evenementenpagina met een compleet overzicht. Wie zich wil opgeven als vrijwilliger kan hier ook terecht.

Foto (C): Vidal Balielo Jr (Pexels) 

 

Geschreven door: Redactie