Waarom de Rustig Aan Kassa een win-win is

In maart van dit jaar schreven we een artikel over de kunst van het vertragen. Daarin stond het idee van Richard Schimmelpennink om naast de snelkassa ook de langzaamaankassa te introduceren in de supermarkten. Die is er nu. 

Je niet meer opgejaagd voelen als er een lange rij achter je staat of als je je portemonnee zo snel niet kunt vinden. Niet de hete adem van iemand in je nek, maar rustig boodschappen doen en een praatje maken in de rij voor de kassa. Bewust kunnen kiezen voor vertragen, hoe mooi is dat? Voor ouderen waarschijnlijk erg prettig, maar ook voor jongeren een rustmomentje in de dag. En de mensen met haast hoeven minder lang te wachten. Win-win.

Welke supermarkt volgt?

Op het moment van de eerste berichtgeving was er nog niemand die het idee van Richard had overgenomen. Nu inmiddels wel. De Albert Heijn in Oosterhout experimenteert met een Rustig Aan Kassa. Deze kassa is bedoeld voor iedereen die de tijd heeft en niet opgejaagd wil worden. Boodschappen doen heeft immers ook in veel gevallen een sociale functie. De winkel in Oosterhout is gekozen voor de proef omdat er in de omgeving veel ouderen wonen, maar de kassa schijnt door oud én jong te worden gebruikt. Ook de caissières zijn enthousiast. Welke supermarkt volgt?

Rustig aan kassa