close
  • vrijdag 17 september
Algemeen

Vrouwen onderhandelen niet goed over hun salaris

Vrouwen onderhandelen niet goed over hun salaris

Je bent vrouw, solliciteert naar een nieuwe baan en in het tweede gesprek (joepie!) moet je over het salaris onderhandelen. En daar gaat het bij vrouwen vaak mis.

Te snel toegeven, blij zijn met wat je krijgt… terwijl je eigenlijk meer zou kunnen verdienen. In ieder geval zijn het de mannen die in zo’n geval beter onderhandelen en een hoger maandbedrag binnen halen. Vrouwen lijken echter best tevreden met hun beloning, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van weekblad Intermediair en Nyenrode business Universiteit. 55,9 procent van de vrouwen geeft aan dat ze een eerlijk salaris krijgen, tegenover 50,1 van de mannen.

Het verschil in salaris is behoorlijk te noemen. Werkende vrouwen boven de 35 jaar verdienen per jaar gemiddeld 3662 euro minder dan mannen, zo meldt het AD. Het zou onder meer te wijten zijn aan de slechte onderhandelingstechniek van vrouwen. Bedrijven en politiek moeten maatregelen nemen tegen de loonkloof, maar vrouwen moeten zelf ook actie ondernemen, zo stelt een hoogleraar psychologie betrokken bij het Nationaal Salaris Onderzoek.

Het gevolg van een lager salaris is de mindere financiële zelfredzaamheid van vrouwen. Daarnaast riekt het ook naar discriminatie. Bij gelijke ervaring en kennis zouden zowel man als vrouw hetzelfde betaald moeten krijgen. Dat is in veel gevallen dus niet zo.

Bron: AD

Geschreven door: Redactie