Vrijdag-recept: Na een zonnige week: naanbrood met lekkers

Als het vrijdag is en weekend begint, kiezen we vaak voor een makkelijk recept. Even de beentjes omhoog, lekker relaxed de week doornemen en weekendplannen maken met een lekker hapje erbij. Zo’n lekker hapje is bijvoorbeeld naanbrood met beleg naar keuze.

Naanbrood is brood van tarwemeel dat je zelf kunt maken, maar even gemakkelijk in de supermarkt verkrijgbaar is. In de Indiase keuken wordt dit brood als een soort lepel gebruikt om er andere hapjes mee op te scheppen. Je kunt het brood ook direct beleggen. Als een soort pizza.

Dat laatste gaan we vandaag doen. Gemakkelijk en vooral heel lekker. Zeker op vrijdag als je nog wat groenterestjes van de week over hebt. Die restjes kun je even opbakken of wokken in olie. Heb je geen restjes snijdt dan eigen groenten naar keuze of kies voor roerbakgroenten uit de super. Ondertussen beleg je een naanbrood met een laagje pesto en mozzarella. Verwarm de oven voor op een temperatuur  van tussen de 180 en 200 graden en schuif vervolgens het belegde naanbrood erin. Laat de kaas goed smelten. Na een paar minuten is het klaar.

Leg het naanbrood met de pesto en gesmolten mozzarella op een bord en schep er naar smaak en behoefte de wokgroenten overheen. Eet smakelijk.

Naanbrood zelf maken?

Naanbrood zelf maken is vrij eenvoudig. Er zijn meerdere mogelijkheden zoals naanbrood van zuurdesemdeeg, maar vandaag kiezen we voor gewone gist. Dit zijn de ingrediënten: 500 gram bloem, twee theelepels suiker, 10 gram zout, 7 gram gedroogde gist (een zakje), 50 gram gesmolten boter of ghee, 175 gram volle yoghurt op kamertemperatuur en 175 mililiter lauwwarm water.

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg (meestal vijf tot tien minuten). Dat het plakkerig is, hoort erbij. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor op 250 graden en verwarm direct een bakplaat mee. Kneed het deeg voor het bakken nog een keertje en verdeel en rol het uit in acht ovaalvormige lappen deeg (halve centimeter dik). Je kunt er als extra nog fijn geperste knoflook en gesmolten boter op strijken. Bak het vervolgens in vijf tot tien minuten goudbruin en gaar. Na het bakken kun je er nog verse koriander op sprenkelen en een beetje boter. Maar met de pesto en mozzarella er een paar minuten op, heb je ook al heel veel smaken te pakken.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top