Vriendjespolitiek en machtsmisbruik in nieuw seizoen Opstandelingen

In het nieuwe seizoen van het BNNVARA-programma Opstandelingen probeert Sophie Hilbrand de vinger op de zere plekken van de lokale democratie te leggen. Vriendjespolitiek lijkt de meest voorkomende oorzaak dat burgers in opstand komen.

Sophie Hilbrand onderzoekt zwakke plekken in lokale democratie van Almelo, Moordrecht, Bloemendaal, Enschede, Ermelo en Zaanstad.

Waarom komen burgers in opstand tegen hun gemeentebestuur? Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? In het nieuwe seizoen van het BNNVARA-programma Opstandelingen probeert Sophie Hilbrand de vinger op de zere plekken van de lokale democratie te leggen. Vriendjespolitiek lijkt de meest voorkomende oorzaak dat burgers in opstand komen. De ene burger krijgt alles voor elkaar, de ander niets. Ook machtspolitiek is een verschijnsel dat mensen tot wanhoop drijft.

Sophie probeert samen met de opstandelingen en bestuurders de kern van het probleem te ontrafelen. Hoewel er momenteel nog gedraaid wordt voor de laatste aflevering, is er dit seizoen tot dusver niet één portefeuillehouder bereid om verantwoording af te leggen over het onrecht dat inwoners ervaren.

Sophie over het niet meewerken van gemeentebestuurders: “Daar begrijp ik niets van. Je hebt toch als volksvertegenwoordiger de plicht om iets te zeggen op het moment dat er zoveel onvrede is en mensen zich gekwetst en onrechtvaardig behandeld voelen? Wegduiken versterkt dat gevoel alleen maar, is mijn ervaring nu. Als makers hebben wij het er dan ook niet bij laten zitten.”

Eerste aflevering: de Bende Van Almelo

In Almelo wordt de bestuurscultuur al decennia gekenmerkt door vriendjespolitiek. Maar ondanks een gijzelingszaak in 2008 en meerdere onderzoeken verandert er niets. Sophie volgt een aantal gedupeerde burgers die zich verenigd hebben onder de vlag van ‘de Partij Vrij Almelo’.

Zij voelen zich geïnspireerd door Harry de Olde, een ‘man van het volk’ die een eenzame strijd voert in de gemeenteraad. Ze worden een platform voor burgers die de wanhoop nabij zijn en proberen via de politieke weg een opstand te ontketenen.

Opstandelingen is vanaf donderdag 4 juni om 20.30 uur wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO 2. 

Foto credits: Benny Jansen (beeldbank BNN VARA)