close
  • zondag 24 oktober
Zorg en Zekerheid

Voormalig acnepatiënten krijgen minder snel rimpels

Voormalig acnepatiënten krijgen minder snel rimpels

Mannen en vrouwen die in het verleden acne hebben gehad, krijgen minder snel last van rimpels en een dunne huid. Zij hebben langere telomeren in hun witte bloedcellen, wat als gevolg heeft dat deze cellen beter beschermd zijn tegen veroudering.

Dat concluderen wetenschappers van het King’s College in Londen in hun onderzoek, gepubliceerd in Journal of Investigative Dermatology.

Telomeren bestaan uit deels dubbelstrengig en deels enkelstrengig DNA en zitten aan het uiteinde van een chromosoom. Bij elke celdeling rafelt dit uiteinde een stukje uit, totdat de cel niet meer kan delen en uiteindelijk sterft.

Tweelingen
Voor het onderzoek is de lengte van de telomeren van 1205 Britse tweelingen opgemeten. Een kwart hiervan heeft ooit acne gehad. Uit de meting bleek dat de telomeren van de tweelingen die acne hebben gehad, duidelijk langer waren dan bij degenen die geen last hebben gehad van de huidziekte.

Dit onderschrijft de constatering van dermatologen dat de huid van voormalig acnepatiënten inderdaad langzamer veroudert. Zij krijgen doorgaans pas op latere leeftijd last van rimpels en een dunnere huid.

Geschreven door: Redactie