Voor welke hond kies jij?

 De afgelopen tijd hebben veel mensen ervoor gekozen om een hond in huis te nemen. De keuze voor een zekere hond is niet altijd gemakkelijk. Een hond moet bij je passen. Je baseert de keuze op je levensstijl, je behoeften en wat je de hond te bieden hebt. Welk ras heeft jouw voorkeur?

Steeds meer mensen kiezen voor een hond in huis, om uiteenlopende redenen. Als maatje, om meer in beweging te zijn, omdat ze toch thuiswerken of omdat ze gewoonweg van een bepaald ras houden zoals de herdershond, Border Collie of de Cane Corso. Dat mensen op leeftijd liever een kleine hond wensen, is een vooroordeel. Er zijn evenveel mensen die blij worden van een grotere hond waarmee ze flinke einden kunnen wandelen en ravotten. Het is maar net welke hond bij de levensstijl past. En die is voor iedereen anders, of je nu 45 of 75 jaar bent.

Laat je goed informeren over de eigenschappen van de hond

Om een juiste keuze te maken, volgt hier een aantal honden als voorbeeld. De kenmerken van de honden zijn heel verschillend. Laat je daarom goed informeren door een vereniging van het betreffende ras, praat met eigenaren over hun ervaringen of lees je goed in. Iedere hond vraagt om aandacht, maar niet iedere hond heeft dezelfde eigenschappen en eenzelfde karakter. Zeker weet je het nooit, maar je kunt een keuze wel bepalen op dat wat je vooraf over het gedrag en de kenmerken van een hond te weten kunt komen.

Boston Terriër 

Ben je op zoek naar een gezelschapshond die relatief klein is en volledig aan zijn baas is toegewijd? De Boston Terriër is dan een geschikt ras! Deze honden zijn vriendelijk, zachtaardig en passen zich gemakkelijk aan. Dit ras is met name een goede keuze als je graag een schoothond wenst die je kunt knuffelen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en blaffen niet veel, waardoor ze ook zeker zeer geschikt zijn voor wie een appartement of flat bewoont. Een ander voordeel van de Boston Terriër is de korte en gladde vacht die gemakkelijk te verzorgen is.

Maltezer

Met een gewicht van slechts vier tot zeven pond wordt de zeer kleine Maltezer algemeen beschouwd als het typische schoothondje. Deze honden zijn zachtaardig en speels, kunnen goed overweg met andere huisdieren en hebben buitengewoon veel aandacht voor de gemoedstoestand van hun baasje. Maltezers worden niet voor niets vaak ingezet als therapiehonden. Een ander pluspunt van dit ras is dat deze honden niet veel beweging nodig hebben. Alsnog houden ze er wel van om korte wandelingen te maken en rennen ze graag door het huis. Daarnaast voelt de vacht van de Maltezer heerlijk zijdezacht aan. Ze verliezen nauwelijks haren, maar Maltezers moeten wel elke dag geborsteld worden. Ook is een wekelijkse douche geen overbodige luxe.

Poedel

Dankzij hun buitengewone intelligentie en zeer trainbare aard zijn poedels goede gezelschapshonden. Ze vormen een sterke band met meer dan één lid van hun menselijke familie en hebben een lief en zachtaardig karakter. Poedels hebben een dagelijkse wandeling nodig, maar zijn tevreden dieren. Ze doen graag spelletjes, maar liggen ook graag rustig op de bank. Ze verliezen geen haren, maar vachtverzorging is wel nodig. Er bestaan drie maten poedels, van kleine tot grotere exemplaren.

Golden doodle

In navolging van de poedel noemen we hier de Golden Doodle, een kruising tussen een golden retriever en een poedel. Deze hond werd eind jaren zestig van de vorige eeuw vooral gefokt als geleidehond. Het zijn dan ook zeer intelligente dieren. Ze zijn goed met kinderen en andere huisdieren en hebben een lief karakter. Omdat ze niet verharen zijn ze zeer geschikt voor mensen met allergieën. Deze honden zijn goed te trainen en als je daar aandacht aan besteedt, zijn het gehoorzame honden. Ze houden wel van een blokje om en zijn graag in de buurt van water.

Chihuahua

Chihuahua’s zijn zeer kleine honden met een sterke persoonlijkheid. Er zijn maar weinig andere rassen zo eigenzinnig en vermakelijk. Het zijn levendige en pittige honden. Chihuahua’s zijn loyale metgezellen die graag op de schoot van hun baasje zitten en geaaid worden. Het zijn goede appartementsdieren, maar ze moeten wel worden opgeleid om met vreemden en kinderen om te gaan. Chihuahua’s wandelen graag, maar liever niet als het buiten erg koud is. Gelukkig krijgen ze, omdat ze zo klein zijn, vaak binnenshuis al veel beweging.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top