Volg je dit seizoen Dokter Deen?

Het is het laatste seizoen van Dokter Deen. Komende donderdag aflevering 2. Ga jij kijken?

Monique van de Ven is natuurlijk niet de eerste de beste actrice en wat te denken van Pleuni Touw. Mogelijk verklaart dat een deel van het succes van de serie Dokter Deen waarvan afgelopen week het laatste seizoen van start ging.

Zelf kijk ik af en toe, zoals het uitkomt. Maar als je, zoals ik, liefhebber van eilanden bent en in het bijzonder van Vlieland, dan maakt je hart een sprongetje bij iedere keer dat je het landschap voorbij ziet komen, de zee in beeld wordt genomen of de boot van rederij Doeksen het eiland bereikt. Ik meen dat daar een ander deel van het succes van de serie op drijft.

Stoppen vanwege opnames

Ik heb er veel vertoefd en kom er nog graag. Op Vlie. Ik heb regelmatig op de kruising bij de ingang van de Dorpsstraat op Vlieland moeten stoppen vanwege opnames van Dokter Deen. Ik herinner me ook nog die keer dat ik voor de terminal van Doeksen moest wachten en Van de Ven als Maria Deen in een prachtig zwarte outfit van de boot af zag komen, omringd door camera- en geluidsman.

Het was in een periode dat ik een sabbatical had en wat werk deed op Vlieland. Van de Ven kwam ik regelmatig tegen en dan had ze niets van de dokter zoals we haar uit de serie kennen. Op het eiland kan ze zichzelf zijn en Vlielanders zijn wat BN’ers betreft wel wat gewend.

BN’ers op Vlie

De ene Vlielander kan er mee leven dat er regelmatig bekende Nederlanders vertoeven, de ander verafschuwt het. Maar stiekem denk ik dat ze voor een serie als Dokter Deen apetrots zijn op hun eiland dat iedere aflevering weer prachtig in beeld wordt gebracht.

Zware kost

De eerste aflevering zit er inmiddels op en donderdag volgt nummer 2. De reacties op de openingsaflevering zijn niet allemaal even positief. Op de Libelle-site laten veel kijkers weten in de war te zijn geraakt van de vele verhaallijnen en sommige menen zelfs een beetje depressief te worden van alle ellende die in één aflevering over je heen komt. Zware kost, verwarrend en extreem, zijn zomaar wat termen die naar voren komen.

Niet iedereen begrijpt even goed wat er met sommige personages is gebeurd, raken in de war van flashbacks, maar het feit dat de dokter nog leeft… ja, daar is iedereen blij om. En oma. Oma kan geen vlieg kwaad doen en Pleuni Touw speelt deze dementerende vrouw dan ook volgens vele kijkers geweldig.

Traantje wegpinken

Het oponthoud op het eiland vanwege opnames zal niet meer voorkomen. Dit vierde seizoen is het laatste dat uitgezonden wordt. Van de Ven, inmiddels 65, is echter niet van plan met werken te stoppen. “Daar ben ik nog te jong en veel te energiek voor,” vertelt ze in een bericht op nu.nl.

Voor de liefhebbers van de serie is het natuurlijk jammer dat deze ophoudt, maar om met Monique van de Ven te spreken: “Er is alle begrip. Ik geloof in eb en vloed: dingen komen en gaan weer”. Wie met de boot het eiland verlaat, pinkt vaak een traantje weg, weet ik uit betrouwbare bron. Hoe moet dat nu met die laatste aflevering?