Voel jij je veilig op de fiets?

Je hebt soms als fietser heel wat stuurmanskunst nodig. Een diep liggende put, een missende tegel, en dan het snelle autoverkeer. Dat kan beter, meent de ANWB.

Stap jij dadelijk weer op de fiets naar huis? Kijk dan maar goed uit. Volgens de ANWB zijn veel fietspaden onveilig en moeten er maatregelen komen om meer veiligheid te creëren voor fietsers in het verkeer zoals 30-kilometer zones.

Wie dagelijks de fiets pakt zal dit niet vreemd voorkomen. Vooral als je in de grote stad op je tweewieler rond gaat. Kuilen in het fietspad, opwippende tegels, lastige oversteekplaatsen en snel rijdend autoverkeer dat langs je raast.

Aandacht

Directeur van de ANWB Frits van Bruggen roept in een interview in het AD van vandaag gemeenteraadsleden van 28 grote gemeenten op hier aandacht voor te vragen. En dat is niet voor niets. Maar liefst ruim een kwart van de 22.000 ANWB leden voelt zich onveilig op de fiets.

Kwetsbaar

Vooral in de grote steden als Amsterdam (44 procent), Utrecht (35 procent) en Den Haag (34 procent) voelt de fietser zich kwetsbaar in het verkeer. Zwolle, Lelystad en Almere komen er beter vanaf. Dat neemt niet weg dat Van Bruggen meent dat het tijd is dat de veiligheid van het verkeer sterk onder de aandacht wordt gebracht.

30-kilometer zones

Veiliger fietspaden en 30-kilometer zones voor het autoverkeer zouden de fietser meer veiligheid bieden, zo meent Van Bruggen. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen komende maand ziet hij zijn kans schoon om dit op de agenda te krijgen.