close
  • donderdag 1 oktober
Zorg en Zekerheid

Vlekjes zien? Oog en Welzijn biedt deskundig advies en behandeling

Vlekjes zien? Oog en Welzijn biedt deskundig advies en behandeling

[advertorial]

Het is één van de modernste oogheelkundige klinieken van Nederland; Oog & Welzijn in het Friese Grou. Met nog een locatie in Dokkum is het dé kliniek voor mensen met oogproblemen.

Wie ouder wordt, komt nogal eens oogproblemen tegen. Niet altijd ernstig, en goed te behandelen. Daarvoor kun je bij de klinieken van Oog & Welzijn snel terecht. Sinds een jaar ook op een prachtige nieuwe locatie in Grou.

Via een verwijzing van de huisarts kun je terecht bij een groot aantal ervaren oogartsen. “Op de website is een lange lijst van oogaandoeningen te vinden waarvoor mensen bij ons terecht kunnen,” vertelt directielid I. F. Jousma. We noemen gemakshalve droge ogen, netvliesloslating, refractieafwijking en wat vooral veel oudere mensen treft: staar. Maar de lijst is veel langer.

Binnen veertien dagen

“In Nederland moet je mensen binnen vier weken kunnen helpen. Onze missie is het om dat binnen twee weken te doen. Wie belt voor een afspraak, met een huisartsverwijzing, kan binnen veertien dagen bij ons terecht,” zegt Jousma trots.

De moderne kliniek is vanaf de snelweg goed te zien. “We zijn ook goed bereikbaar, met trein en auto. Parkeren is gratis.” Uiteraard gaat het vooral om de ogen als iemand de kliniek bezoekt. “We hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Een behandeling wordt te allen tijde vergoed.”

CBR keuring

Dat geldt niet voor CBR keuringen voor het rijbewijs, waar oudere mensen nogal een voor komen. Dat is voor eigen rekening. Evenals ooglidcorrecties. Jousma: “Dat kan wel op medische gronden, maar dat komt eigenlijk zelden voor.”

Wat wel regelmatig voorkomt bij oudere mensen is maculadegeneratie. Dat zijn troebelingen in het glasvocht van het oog. Een gelei in het achterste deel van het oog, in de ruimte tussen ooglens en netvlies. Door de vertroebeling kunnen er schaduwen ontstaan, vlekjes, puntjes, draden, slierten waar je bij het zien last van hebt.

Laserbehandeling

Sommige mensen hebben hier aanleg voor als ze ouder worden. Het is hinderlijk maar volkomen onschuldig. Sommige mensen zien lichtflitsen. Die zijn er echter niet, het wordt veroorzaakt door het plótseling ontstaan van de vlekjes, door het krimpen van het glasvocht. Oogheelkundig onderzoek kan uitwijzen dat het inderdaad om maculadegeneratie gaat. Vaak hoeft er geen behandeling te worden ingezet, maar als er sprake is van glasvochtloslating met een scheurtje tot gevolg moet dat wel. Dan biedt een laserbehandeling uitkomst. Zo wordt netvliesloslating voorkomen.

Voor het maken van een afspraak voor verschillende oogaandoeningen is een telefoontje naar Oog & Welzijn voldoende. Een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist is noodzakelijk.

Geschreven door: Redactie