Vijftigplusser leent bovengemiddeld voor een verbouwing

Vijftigplussers lenen in de eerste drie kwartalen van 2016 gemiddeld €15.548 voor een verbouwing. Vergeleken met leners uit andere leeftijdsgroepen, vragen vijftigplussers hiermee gemiddeld het hoogste financieringsbedrag. Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop. De intermediair onderzocht data van tienduizenden leningaanvragen uit 2015 en 2016.
Het leenbedrag van senioren is opmerkelijk omdat het gewenste gemiddelde leenbedrag landelijk €13.277 bedraagt. Vijftigplussers zitten 14,6% boven het landelijk gemiddelde.
Mannen doen de meeste aanvragen
In 2016 kwam 74% van de aanvragen voor een verbouwingsfinanciering van een man (72% in 2015). 26% van de aanvragen kwam van een vrouw (28% in 2015). Landelijk gezien wilden mannen in 2016 gemiddeld €13.729 lenen voor een verbouwing, waar het gewenste leenbedrag bij vrouwen €12.007 bedroeg.
Mannelijke vijftigplussers zaten in 2016 op een gemiddeld leenbedrag van €15.532. Vrouwelijke vijftigplussers wilden gemiddeld meer lenen dan mannelijk vijftigplussers, namelijk €15.596. Ook dit is opvallend omdat mannen in alle andere leeftijdsgroepen meer lenen dan vrouwen.
Het aantal leningaanvragen voor een verbouwing stijgt met meer dan 10%
Naast een hoger gemiddeld leenbedrag, is ook het aantal leningaanvragen voor een verbouwing met ruim 12% toegenomen in vergelijking met 2015. Ook is er een significante stijging in het aantal goedgekeurde aanvragen. Dit steeg in 2016 van 19,3% naar 26%, hetgeen wijst op een sterk aantrekkende woningmarkt.
Verbouwing interessant door waardeverhoging
Een mogelijke verklaring van de forse stijgingen in leenbedrag en het aantal leningaanvragen, is de waardeverhogende functie die een verbouwing kan hebben. CEO van Geldshop, Madiha Leuven-Mouchtak: ‘Het verbouwen van een woning is een duurzame investering en voegt in veel gevallen waarde toe aan een woning. Verbouwingen die meer woonoppervlakte opleveren, zoals een serre of een dakkapel, hebben namelijk direct een positieve invloed op de waarde van een woning”.  
Duurzaam verbouwen  
In hoeverre Nederlanders meer en vaker lenen om de woningwaarde bewust te verhogen, blijft onduidelijk. In de Energieagenda van minister Kamp staat o.a. veel geschreven over energiebesparende maatregelen die aan woningen moeten worden doorgevoerd. Dit zijn vaak dure ingrepen. Het gemiddelde bedrag voor het aanbrengen van zonnepanelen is bijvoorbeeld 4600 euro. Echter: Er wordt bij ons nog heel weinig geleend voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of woningisolatie. De trend naar meer duurzaamheid zien wij helaas nog niet terug in onze cijfers.“, aldus Madiha Leuven.
Alle resultaten van het onderzoek, inclusief de gegevens per provincie, leeftijdsgroep en geslacht zijn gepubliceerd op de website van Geldshop.