Er komen steeds meer veganistische restaurants, het schap voor vleesvervangers in de supermarkten wordt langzaam groter en inmiddels zijn zelfs de eerste volledig veganistische supermarkten geopend; de tijd dat je vreemd werd aangekeken omdat je de gehaktballen liever liet staan is voorbij. Dat geldt ook voor een generatie die opgroeide met de slogan ‘melk is goed voor elk’ en ‘eten wat de pot schaft’. Jeanne Postulart (70) en haar man Ron Belfroy (70) volgen al meer dan drie jaar een vegan leefstijl en willen nooit meer anders.
‘We hebben ons er eerst goed in verdiept’
Waar de meeste vegans voor deze manier van leven kiezen omwille van het welzijn van dieren en de natuur, stond voor Jeanne en Ron vooral hun gezondheid voorop. “Ik had al jaren ontzettend last van gewrichtspijn, met name in mijn knie. Dat was soms zo erg dat ik niet uit bed kon komen en elke kleine beweging door merg en been ging. Ook Ron had pijnklachten, maar dan in zijn rug, waardoor hij de kleinkinderen niet meer kon optillen. Omdat medicatie ons niet voldoende hielp zijn we zelf op zoek gegaan naar een oplossing.”
Die oplossing vinden ze uiteindelijk in voeding. Tijdens hun zoektocht naar een gezonder leven zonder pijnklachten stuit het stel op diverse documentaires op Netflix en YouTube over voeding en veganisme en ze besluiten het roer om te gooien.
‘Ik voel me tien jaar jonger’
Die omslag was er niet van de een op de andere dag. Eerst stond er minder vaak vlees op tafel, toen werd vlees helemaal geschrapt en daarna stond vis ook niet meer op het menu. Ook suiker en zoetstoffen worden inmiddels zoveel mogelijk vermeden en het stel leeft daarnaast alcoholvrij. “We merkten de fysieke verandering al snel op. Vroeger moest ik regelmatig naar de fysio en nu nog maar een enkele keer, als ik te gek heb gedaan. En Ron kan de kleinkinderen weer moeiteloos op schoot tillen. Voor mij is het overduidelijk dat het eten van vlees ontstekingen in de hand werkt. Toen ik een jaar of vijftig was, voelde ik me wel eens een tachtigjarige. Nu voel ik me juist tien jaar jonger, minstens! De dokter staat ook versteld dat de bloeddruk en het cholesterolgehalte zo drastische gedaald is, terwijl we de pillen de deur uit hebben gedaan.”
‘We missen eigenlijk niets’
“In het begin was het even zoeken hoe je veganistisch kunt koken op zo’n manier dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt, maar dat hadden we al gauw onder de knie. Ik heb ook helemaal niet het gevoel dat wij onszelf iets ontzeggen. Je moet het gewoon op een andere manier aanpakken. Waar er vroeger elk weekend vlaaien gebakken werden, maak ik nu een veganistisch puddingbroodje van bladerdeeg, met kokosmelk, kokossuiker en granaatappelbesjes. Mijn vader, die vroeger bakker was, zou misschien zijn hoofd schudden en zich afvragen waar ik mee bezig ben, maar wij missen eigenlijk helemaal niets en vinden het heerlijk zoals we nu leven.”
Sterke botten en tanden
Soms frustreert het Jeanne dat men er altijd van uitgaat dat je tekorten oploopt wanneer je een vegan levensstijl volgt. “Ik gebruik al jaren geen zuivel, en heb flinke valpartijen gemaakt, maar nog nooit iets gebroken. Zolang je zorgt voor gezonde voeding en daarnaast in de winter wat extra vitamine B12 en D binnenkrijgt, wat overigens voor iedereen aan te raden is, kom je helemaal niets tekort.”
In hun omgeving wordt hun leefstijl niet altijd begrepen, maar wel helemaal geaccepteerd. “Drie dochters zijn inmiddels ook vegan en wanneer we bij vrienden gaan eten wordt er gewoon rekening mee gehouden. Uit eten gaan we eigenlijk nooit, want hoewel er meer vegan keuze is, vinden wij het dan vaak toch ongezonde keuzes. Bovendien eet ik elke dag in een restaurant, want Ron kan geweldig koken.”
Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Jeanne en Ron en wil je ook graag eens een vegan gerecht proberen? Hieronder vind je een van de favoriete vegan recepten van Jeanne en Ron:
Vegan Gado Gado (ook een succes bij kinderen!)
Bereidingstijd 1 uur
Voor 4 personen
Bijzonderheden: vegan, glutenvrij, notenvrij, olievrij
Wat heb je nodig:
Voor de Goreng Tempeh
- 250 gram tempeh
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel laos
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 tot 2 eetlepel(s) sambal oelek
Voor de Pindasaus
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 stukje verse gember
- 2 grote eetlepels pindakaas
- 1 theelepel sambal oelek
- 150 ml rijstmelk of sojamelk
- 1 theelepel sojasaus
Overige Ingrediënten
- 1 spitskool
- 500 gram sperziebonen
- 400 gram zilvervlies rijst
- 125 gram taugé
- 1 komkommer
- 1 eetlepel azijn
- Evt. een klein beetje suiker
- 1 handje koriander (optioneel)
- gebakken uitjes
Zo maak je het:
- Snij de komkommer in plakjes en doe dit in een bakje samen met de azijn (en eventueel een beetje suiker).
De Goreng Tempeh
- Snij de tempeh in dunne reepjes
- Bak de reepjes in een koekenpan totdat ze bruin en knapperig zijn. Snij ondertussen de ui en knoflook fijn.
- Haal de reepjes uit de pan en laat ze even op keukenpapier uitlekken..
- Fruit de ui en knoflook 2 minuten en voeg dan laos en sambal toe. Bak dit samen nog 2 minuten en voeg als laatste de ketjap toe.
- Zet het vuur uit en schep de tempeh reepjes er doorheen. Zet daarna even apart in een kom of bakje.
De rest van het gerecht & de pindasaus
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Dop de sperziebonen en halveer ze. Snij de spitskool in grove stukken.
- Stoom de sperziebonen in 8 minuten gaar en voeg de spitskool toe na 4 minuten.
- Snij de ui, gember en knoflook voor de pindasaus fijn en fruit dit kort in een pannetje in de sojasaus.
- Voeg de pindakaas en rijstmelk toe en roer goed totdat het een gebonden saus wordt.
- Schep een paar lepels rijst op een bord.
- Verdeel dan de rest van de ingrediënten over de rijst. Maak het gerecht af met een goede schep pindasaus en garneer met gebakken uitjes en eventueel wat koriander.