Vijftig plus op de plank; windsurfstilte voorbij

Surfen is terug van weggeweest. Ging je in de jaren tachtig met een karretje achter je fiets richting de wateren. Inmiddels knal je een plank boven op je Volvo of Tesla en ga je hetzelfde doen. ‘Wat is er nou leuker?’

In de jaren tachtig was het één van de meest populaire sporten, windsurfen. Wie had er geen plank onder het garagedak hangen of een karretje achter zijn fiets. De Hawaiiaanse Robbie Naish deed het goed bij zowel de heren als de dames en toen de Nederlandse Stephan van den Berg in 1982 in Los Angeles Olympisch Goud won, was het hek van de dam. De toen 22-jarige Van den Berg zette heel jeugdig Nederland op de zeilplank. En de windsurfscholen en -shops doken overal op.

Het kriebelt weer

Diezelfde jeugd gaat nu richting de vijftig of is deze ruimschoots gepasseerd, en quess what: ze gaan de plank weer op. “Het is al een paar jaar aan de gang,” vertelt Annie van der Zee van Funsport in Makkum. “Er is hier alweer een camping met alleen maar windsurfers. De lui die vroeger veel aan surfen deden zijn helemaal terug. De kinderen zijn groot, ze hebben meer vrije tijd en het kriebelt weer.” Volgens Van der Zee verleer je het surfen nooit. “De boards zijn inmiddels breder, korter, lichter en daarmee een stuk stabieler dan in de jaren tachtig. Dat maakt het voor veel mensen toegankelijker.”

Opblaasplank

Aukje Postma (53) van Sub Away in Grou heeft afgelopen week de nieuwste plank getest. Een opblaasplank die zowel voor het suppen als voor het windsurfen ingezet kan worden. “Eerst dacht ik dat dat niets kon worden en had er een hard hoofd in. Hoe vaar je nu met een opblaasplank waar je een extra vin onder zet en een zeil erop? Maar het ging fantastisch en die dubbele functie is natuurlijk top.” De supschool overweegt er nu zeil-clinics mee te gaan geven. “Ik verwacht daar veel animo voor. Het komt allemaal weer terug. Ik heb vroeger heel veel aan laserzeilen gedaan, want dat ging lekker hard. Inmiddels heb ik het suppen ontdekt en geef daar lessen in, maar het windsurfen zou daar weer lekker die snelheid aan geven. Wat is er nou leuker!”

Foto: De opblaasplank wordt getest