close
  • zondag 1 augustus
Zorg en Zekerheid

Vier geweldige kettlebell oefeningen voor senioren

Vier geweldige kettlebell oefeningen voor senioren

Naarmate je ouder wordt, worden lichaamsbeweging en beweging nog belangrijker. Dit artikel zal je dan ook echt helpen als je graag wilt trainen met kettlebells. Deze oefeningen kun je thuis uitvoeren, wat extra handig is. Dit komt doordat de workout minimale apparatuur vereist, aan een paar kettlebells heb je al genoeg. Ook heb je niet veel ruimte nodig om de oefeningen uit te voeren met deze gewichten. De resultaten die kunnen worden bereikt door slechts enkele keren per week kettlebells te gebruiken, kunnen echter wel aanzienlijk zijn. Daar zullen de onderstaande oefeningen voor zorgen. 

Kettlebell halo

De halo met de kettlebell is een goede oefening voor senioren met beperkte mobiliteit, omdat het helpt om de schouders en bovenrug te versterken en te openen. De halo kan een moeilijke oefening zijn als het gewicht te zwaar is, dus oefen eerst vooral met een lichtere kettlebell, al kan een gewichtsplaat of medicijnbal ook gebruikt worden. Probeer de kettlebell tijdens de oefening dicht bij de neklijn te houden en buig je hoofd niet naar voren. De kettlebell halo moet je eerst doen met 10 reps in beide richtingen. Naarmate je sterker wordt kun je meer herhalingen doen.

Kettlebell deadlift met één been

De deadlift met één been is een uitdagende oefening, maar uitstekend om je algehele balans en stabiliteit op één been te verbeteren. Het is dan ook een goede workout voor senioren met slechte knieën, doordat de voorste knie niet helemaal buigt. Je zult ook merken dat dit een geweldige oefening is voor senioren met beperkte mobiliteit, omdat het de hamstrings verlengt en de heupen mobiliseert. Het is slim om de deadlift met één been eerst zonder kettlebell te doen, zo kun je de beweging onder de knie krijgen. Vervolgens kun je het gewicht toevoegen aan de oefening.

Kettlebell step ups

De kettlebell step up is een geweldige oefening voor senioren om de benen te versterken. De kettlebell step up is niet alleen zeer effectief bij het verhogen van de hartslag en het versterken van de benen en billen, maar het komt ook zeker terug in je dagelijks leven. Hierdoor zul je het namelijk een stuk eenvoudiger vinden om trappen op te lopen.  De hoogte van de trede is erg belangrijk bij de kettlebell step ups, probeer te werken aan het verhogen van de hoogte zodat het voorbeen parallel loopt met de vloer. Ook moet je je achterbeen niet afduwen om op te staan. Gebruik juist je voorbeen hiervoor.

Kettlebell goblet squats

De kettlebell goblet squat is een zeer effectieve en belangrijke oefening voor je gezondheid. Er zijn namelijk niet veel spieren die de oefening niet activeert als het correct wordt uitgevoerd. Je verhoogt hierdoor bovendien snel je hartslag, terwijl je ook essentiële voedingsstoffen door je lichaam zult pompen. Het verbetert bovendien je bewegingskracht en vaardigheden voor het dagelijks leven. Door eerst de goblet squat zonder kettlebell om te oefenen. Houd je borst tijdens de hele beweging omhoog en je hielen omlaag. Als de knieën niet volledig 90 graden gebogen zijn, wordt de hoeveelheid activering van de bil beperkt.

Geschreven door: Redactie