Vertrouwen consument onverminderd positief

De stemming onder consumenten is in december gelijk gebleven, meldt CBS. Het consumentenvertrouwen komt net als in november en oktober uit op 12. Dat is het hoogste niveau in ruim negen jaar.

Consumenten oordelen nagenoeg gelijk over het economisch klimaat. De koopbereidheid blijft gelijk.

Met 12 ligt het consumentenvertrouwen in december ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Oordeel over economisch klimaat is nagenoeg gelijk
Consumenten oordelen in december een fractie negatiever over de economie dan in november. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 23, tegen 24 in november. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde iets.

De koopbereidheid verandert niet. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt net als in november uit op 5. Consumenten oordelen hetzelfde over hun financiële situatie als in november. Verder vinden consumenten de tijd even gunstig voor het doen van grote aankopen.