‘Verplicht werk verdringt betaalde krachten op arbeidsmarkt’

Veel gemeenten dwingen mensen met een uitkering tot een tegenprestatie in de vorm van onbetaald werk. Dit kan volgens vakbond FNV echter leiden tot verdringing van betaalde krachten op de arbeidsmarkt.

”Werken zonder loon leidt tot oneerlijke concurrentie en verlies van echte banen”, zegt vakbond FNV in de Lokale Monitor. In dat woensdag verschenen onderzoek beoordeelt de bond het sociale beleid van Nederlandse gemeenten.

Amper de helft van de gemeenten onderzoekt of er daadwerkelijk sprake is van oneerlijke concurrentie. Van de 144 gemeenten die meededen aan het onderzoek liet slechts 49 procent weten te toetsen op mogelijke verdringing.

Een op de vier ondervraagde gemeenten ziet de tegenprestatie als een nuttig instrument. Sommige gemeenten stelden volgens FNV dat ”een stukje verdringing acceptabel is” of dat ze de capaciteit niet hebben voor zo’n toets.

Tegenprestatie

Gemeenten mogen mensen met een bijstandsuitkering sinds vorig jaar dwingen tot een tegenprestatie. Maar volgens de wet mag dat niet ten koste gaan van betaalde banen.

De vakbond heeft de gemeente Westland uitgeroepen tot ”meest sociale gemeente van 2016”. Die gemeente toetst wél consequent of het bieden van werk aan mensen met een uitkering leidt tot verdringing van bestaande banen. Amsterdam en Den Haag delen de tweede plaats op de ranglijst, gevolgd door Oss, Smallingerland en Maastricht.