Verheug jij je alweer op vuurwerk afsteken? Let dan even op

Vuurwerk afsteken? Nieuwe regels.

Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, verbiedt knalvuurwerk. Ander vuurwerk afsteken mag nog wel, maar mogelijk minder lang en met een aantal veiligheidsmaatregelen.

Vanaf komend oud en nieuw word je geacht bij het kopen van vuurwerk een veiligheidsbril, stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen en een aansteeklont aan te schaffen. Zo probeert de minister, samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, het risico op ongelukken met oud en nieuw in te dammen. Het is immers nog altijd de gevaarlijkste periode van het jaar, tijdens welke zich nog altijd veel ongelukken voordoen. Soms zelfs met fatale afloop.

Strenger

De minister zou het liefst nog strengere maatregelen nemen, maar het gaat stap voor stap. Het zou dus best eens kunnen dat we als particulier over een paar helemaal geen vuurwerk meer mogen afsteken.

Boete

Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18 uur tot 1 januari 2 uur in de nacht. Deze maatregel werd in 2014 van kracht. Tot dat jaar werd er overdag nog flink wat afgeknald, maar inmiddels is dat al verleden tijd. Doe je het wel dan staat je een boete van honderd euro te wachten.

Celstraf

Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december en alleen aan mensen van 16 jaar en ouder. Het grotere werk mag alleen verkocht worden aan achttienjarigen en ouder. Illegaal vuurwerk aanschaffen is natuurlijk uit den boze. Daar staat een flinke boete op en soms zelfs een celstraf van een paar maanden.

25 Kilo

Je mag maximaal 25 kilo vuurwerk per persoon kopen. Hoeveel dat is, lijkt lastig in te schatten. Wie veel wil afsteken kan dus maar beter met een flinke schare vrienden inslaan. Of het verstandig is, is een ander verhaal.

Vuurwerkvrij

In veel gemeenten zijn sinds een aantal jaren ook vuurwerkvrije zones ingesteld. Rond ziekenhuizen en scholen bijvoorbeeld. Sommige gemeenten mijden het hele centrum.