close
  • maandag 26 oktober
Werk en opleiding

Vergrijsd Japan op zoek naar arbeidsmigranten

Vergrijsd Japan op zoek naar arbeidsmigranten

De Japanse regering wil de komende jaren honderdduizenden nieuwe arbeidsmigranten naar het land lokken. Het zou de oplossing moeten zijn voor het groeiende personeelstekort waar het land mee te kampen heeft. Dat berichtten Japanse media.

345.000 arbeidsmigranten

Op dit moment geldt een strenge immigratiewetgeving. Dat moet dus anders, omdat het land kampt met een krimpende bevolking. Het hogerhuis van het Japanse parlement buigt zich vandaag over een wetsvoorstel dat er voor moet zorgen dat de komende vijf jaar ongeveer 345.000 buitenlandse werknemers worden aangetrokken. Die krijgen dan een nieuw soort visa.

1,35 miljoen open vacatures

Regeringsfunctionarissen voorspellen dat de personeelstekorten in bijvoorbeeld sectoren zoals de bouw de komende tijd alleen maar verder zullen groeien. In het fiscale jaar 2019 staan waarschijnlijk 600.000 vacatures open. De verwachting is dat dat toeneemt tot zo’n 1,35 miljoen. Uiteraard is de oppositie niet blij met de oplossing die de regering van premier Shinzo Abe op het oog heeft. Zij vinden het te gauw in elkaar gezet en bovendien vaag.

Geschreven door: Redactie