Vergane glorie: de olympische skischans in Cortina d’Ampezzo

De skischans in Cortina d'Ampezzo is een voorbeeld van een verwaarloosde olympische plek. Hoe zal Peychon er over pakweg vijf, tien of zestig jaar uitzien?

Olympische Winterspelen 2018

De Olympische Spelen. Een enorm spektakel gevolgd door miljoenen mensen. Het organiserende land steekt veel geld in nieuwe complexen. Maar wat gebeurt er na de Spelen? Olympische dorpen veranderen in spookdorpen. Stadions liggen er verlaten bij. Wat is er bijvoorbeeld met de skischans in Cortina d’Ampezzo gebeurd?

Je zou er een sport van kunnen maken, om ze te verzamelen. Zoveel verlaten olympische plekken zijn er. Toevallig stuitte ik tijdens mijn zomervakantie van 2016 op zo’n plek.

Ik bracht mijn vakantie door in de Italiaanse Dolemieten. Onderweg naar mijn volgende bestemming reed ik met de auto door het Italiaanse bergdorpje Cortina d’Ampezzo. Opeens trok een skischans met daarop het logo van de Olympische Spelen mijn aandacht. Stoppen. Dit wilde ik beter bekijken. Wanneer waren die Spelen daar ook alweer?

Ik denk dat vele toeristen met mij zich dat afvragen na het zien van de Trampolino Olimpico Italia. De schans ziet er verwaarloosd uit. En toch fascineert de plek. Ooit zaten daar ruim veertigduizend toeschouwers. De aanblik is troosteloos, maar de schans maakt nog steeds indruk.

‘For your eyes only’

De Spelen in Cortina d’Ampezzo vonden plaats in 1956. Het was de Finse schansspringer Antti Hyvärinen die de gouden medaille won. Tegenwoordig worden er geen schanswedstrijden meer gehouden in Cortina d’Ampezzo, wel skiwedstrijden. Na de Winterspelen is de schans nog een aantal keren gebruikt voor wereldbekerwedstrijden. In 1985 was de laatste officiële wedstrijd. Roger Ruud uit Noorwegen heeft de eer om zich daar de allerlaatste winnaar te mogen noemen.

Hou je van James Bond films? Wellicht herken je dan de locatie, want in 1981 werd de schans gebruikt als filmlocatie in de film ‘For your eyes only’. In 1990 werd de schans officieel gesloten. De licentie van de Internationale Ski Federatie werd niet verlengd. Zou je nu van de schans naar beneden glijden (wat niet aan te raden is) dan kom je terecht op het voetbalveld van FC Cortina. Wordt de locatie toch nog gebruikt voor sport!

Tekst: 50+ redacteur Hillie Weistra