close
  • dinsdag 18 mei
Sport

#VARNeedsDick: oud-scheidsrechter Jol wil in de VAR

#VARNeedsDick: oud-scheidsrechter Jol wil in de VAR

Volgens Dick Jol staan oud-topscheidsrechters klaar om de VAR te helpen, maar laat de KNVB dit niet toe. De mannen van podcast ‘De Derde Helft’ willen daar verandering in brengen en zijn daarom een petitie gestart. 

Allereerst voor wie de podcast ‘De Derde Helft’ niet kent, dit is een wekelijkse podcast waarin vier vrienden in 45 minuten op eigen wijze de Eredivisie bespreken. Met snelle rubriekjes, slappe grappen en krankzinnige feiten maken ze je warm voor de romantiek van de vaderlandse voetbalcompetitie.

Schat aan ervaring

De VAR is een interessante toevoeging aan het moderne voetbal, maar kent haar gebreken. De oplossing lijkt echter dichtbij: oud-topscheidsrechters als VAR. Momenteel is het echter geen optie om mannen als Dick Jol in te schakelen, aangezien de regels van de KNVB voorschrijven dat de mannen in de VAR-kar in het betaalde voetbal actief moeten zijn.

Dick Jol – die met 1244 wedstrijden en een Champions League-finale een schat aan ervaring heeft – gaf in De Derde Helft Podcast aan dat hij met liefde de VAR wil ondersteunen. ‘Ik zou graag VAR zijn. Nu zitten er jongens met twee Eredivisiewedstrijden in de benen en die moeten de topscheidsrechters corrigeren, dat gaan ze niet doen! Wij kunnen die jonge gasten daarin helpen.’  Hij is niet de enige: ‘Roelof (Luinge, red.) en Mario (Van der Ende, red.) willen het ook graag, omdat wij de ervaring hebben van in het veld.’

Daarnaast pleit Sjaak Swart ervoor om oud-topscheidsrechters de kans te geven: ‘Sommige oud-scheidsrechters waren een klasse beter dan die van nu. Zij voelden het spel zo goed aan! Als VAR moeten alleen je ogen goed zijn, dus zet die oude rotten maar “achter de ramen”.’

Teken de petitie

Door de huidige regelgeving worden Jol, Luinge en Van der Ende buitenspel gezet. De podcast-makers willen dit zo snel mogelijk veranderen en de expertise van de spelregelmeesters ten volle benutten. Het doel is om 10.000 handtekeningen te verzamelen. Wil jij ook de petitie tekenen? Dat kan via deze link.

Bron en foto (C): Podcast De Derde Helft

 

Geschreven door: Redactie