Varen, fietsen, wandelen, je kunt alles rond It Polderhûs

Kom mee naar buiten allemaal, en laat je verwennen door de vorjaars-menukaart van It Polderhûs.

Een paar jaar geleden gaf Lodewijk Hzn. Meeter van het skûtsje van Huizum aan scherp te letten op het te snel hijsen van de zeilen bij de start van de SKS-wedstrijd op De Veenhoop. Die start vond plaats bij het Grietmansrak, bij een zuidelijke wind. Er was enorm veel publiek want flink spektakel werd verwacht. Er werd gestart vanaf de wal en die plek is fantastisch. Niet alleen om te zeilen, maar ook om er te fietsen en te wandelen. En laat daar nou een erg gezellig restaurant vlakbij zijn: It Polderhûs.

De polder in

Nu het voorjaar is, mag je die plek gewoon niet overslaan als je rond Drachten een tochtje gaat maken. Lekker naar buiten en als het even kan de polder in. It Polderhûs bij De Veenhoop is dan een uitgelezen plek om uit te rusten, bij te komen en lekker te eten na een wandel-, fiets- of motortocht.

Het was voorheen een boerderij met aan de voorzijde een brugwachterswoning. Nu zijn dat respectievelijk een restaurant en zaaltje. Ligt dus geweldig mooi aan het water en in de buurt van dat eerdergenoemde Grietmansrak, bij watersporters wel bekend.

Pontjesroute

Dat je het restaurant wandelend bereikt is niet zo gek, want er zijn enorm veel mooie routes in de buurt te lopen. It Polderhûs ligt midden in de natuur van het gebied Kreanlânen en er zijn zoveel pontjes dat er een ware pontjesroute te fietsen is.

Het restaurant heeft sinds kort een echte voorjaars-menu-kaart in het leven geroepen, met onder meer turfgerookte ham met een koud soepje van meloen en honing. Eigenaar Bonnie Sikkes kookt behoorlijk spannend, en tovert veel eigengemaakte creaties op je bord. En zijn broer heeft een eigen wijngaard in Italië, dus dat zit ook wel goed!

Als je de auto vol hebt of met je wandelclub langs wilt komen, dan staan er verschillende buffetten klaar. Groepen van zo’n dertig personen kunnen bij wijze van spreken zo aanschuiven. It Polderhûs is deze week onze culinaire hotspot. 

foto: Marjan Jacobi