Vandaag al taart op het werk aangeboden gekregen? 

Kun jij ‘nee’ zeggen tegen die aangeboden gevulde koek of dat bestelrondje bij de snackbar?

Neem jij boterhammen mee naar het werk of lunch je (redelijk) gezond in de kantine? Heel goed. Maar heb je wel eens gelet op wat je allemaal tussendoor aangeboden krijgt, en vooral eet? 

Collega jarig? Dan weet je dat rond half tien of tegen drie uur het gebak, de taartjes of gevulde koeken rondgaan. Als een dag later de baas iets te vieren heeft, wordt er ook ‘iets lekkers’ aangeboden. Op woensdag lunch je altijd met een vaste groep collega’s. Supergezellig en vooral heel lekker want jullie nemen het ervan tijdens zo’n lunch en dan blijft het niet bij een boterham of salade. Dan worden er snacks besteld. Op donderdag werk je buiten de deur en wordt er op een terrasje geluncht en op vrijdag is het tussen de middag de visboer om de hoek die aan jou een goeie klant heeft. En dan is de dag nog niet om. 

Zomaar heel veel calorieën

Zomaar een week. Zomaar heel veel calorieën. Veel mensen zullen het in meer of mindere mate kennen. Je neemt je voor gezond te eten en taart af te slaan, maar als je eenmaal achter je bureau zit, verdwijnt het het voorgenomen ‘nee’ zeggen, als sneeuw voor de zon. Bovendien wil je geen zeur zijn en wel gezellig meedoen. 

Werketen

‘Werketen’, wordt dit genoemd. En dat levert, als je niet oppast, zomaar 1300 calorieën extra per week op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Ruim vijfduizend mensen hielden een week lang hun eetpatroon thuis en op het werk bij, en maar liefst zeventig procent van al dat extra eten, en dus calorieën, kwam uit ‘gratis eten’ (vooral traktaties) op het werk voort. 

Nu kun je denken: dat is typisch Amerikaans. Maar hier gebeurt het net zo goed. Houd het maar eens een week bij. Je zult versteld staan.