Vanavond The Passion: ga jij ook kijken?

The Passion levert een tv-spektakel en zelfs hits op. Lees en luister, en vanavond kun je kijken.

Het is een verhaal over lijden, over de liefde van een moeder voor haar kind, over offers brengen en tenslotte sterven. De laatste uren van het leven van Jezus worden verteld in een muzikaal evenement dat al voor de achtste keer plaatsvindt.

Dit keer vormt de Bijlmer het decor, die dit jaar 50 jaar bestaat. Volgens de organisatie een perfecte plaats: “een rauw, maar troostrijk verhaal tegen de achtergrond van een wijk die bekend is met verdriet en tegenslag, maar ook met wederopbouw en veerkracht.” Het thema dit jaar is ‘Ik zie jou’. Voor een plek als Amsterdam-Zuidoost, waar 130 verschillende nationaliteiten naast elkaar, maar ook vaak langs elkaar leven, een passend thema.

Paasverhaal

Het eeuwenoude paasverhaal wordt ieder keer in een modern jasje gegoten en daarmee toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Ook niet-christenen blijven er voor thuis om het op tv te volgen of gaan er live heen.  Daarmee maakt een grote groep mensen kennis met het verhaal van Jezus Christus. De gekozen Nederlandse popnummers krijgen ineens een andere context en betekenis. Elk jaar is er een andere cast en je hoeft niet per se gelovig te zijn om aan The Passion mee te mogen doen.

Kruis

Een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis trekt door de straten op weg naar het hoofdpodium. EO-presentator Bert van Leeuwen loopt vanavond mee en stelt de aanwezigen vragen. In 2013 was Bert trouwens één van de discipelen. Op dat hoofdpodium staat Pontius Pilatus, een harde man die het aan het volk overlaat om te beslissen over het lot van Jezus. Aan Arjan Ederveen de taak om in dit interessante personage te duiken, dat eerder onder andere vertolkt werd door Johnny Kraaijkamp Jr.

Jezus

De rol van Jezus is dit keer voor (musical)acteur en zanger Tommie Christiaan. Hij vindt het een enorme eer, vooral de menselijke kant van Jezus spreekt hem erg aan.  “Hij is de onsterfelijke man, maar ook gewoon mens. Er is een moment dat hij beseft dat hij zijn vrienden gaat kwijtraken. En dat hij pijn gaat hebben. Daar is hij bang voor. Het menselijke aspect is heel sterk aanwezig bij hem, dat maakt hem ook zo toegankelijk.” Andere rollen dit jaar: Glenys Grace is Maria, Jeangu Macrooy is Judas en Noraly Beyer is de verteller.

Slechtzienden

The Passion is voor het eerst voor blinden en slechtzienden helemaal goed te volgen. Wouter van der Goes beschrijft namelijk op NPO Radio 2 live tussen de dialogen door wat er in beeld gebeurt, een zogenaamd audiodescriptie.

Los van het verhaal van Pasen is The Passion ook gewoon een bijzonder muziekevenement dat regelmatig enorme hits oplevert. Hier een overzicht van de zeven populairste Passion-nummers. Een mooie lijst, al missen we ‘Heb het leven lief‘ van Elske DeWall.

En met stip op 1:

Bron en foto: The Passion