Vanavond Waylon in de halve finale van het Songfestival. Ga jij kijken?

Vanavond Waylon in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Veel mensen vonden zijn eerste repetitie-optredens maar niks.

Wie herinnert zich niet de avonden dat je als kind naar het songfestival mocht kijken. Het was echt wat, en dat is het eigenlijk nog. Niet bij iedereen meer, maar velen verheugen zich toch op deze happening. Vanavond is de Nederlandse inzending aan de beurt.  

Het Eurovisiesongfestival maakt ieder jaar weer enorm veel los in Nederland. Het begint al met de speculaties over wie de volgende songfestivaldeelnemer van ons land zal zijn. Er komen dan een heleboel namen voorbij en iedereen vindt daar al wat van. En toen was er in november vorig jaar het officiële moment van bekendmaking wie de eer had gekregen ons land te vertegenwoordigen in Portugal. Waylon dus, die vier jaar geleden ook al op het Europese podium stond, toen met Ilse de Lange. Maar hij mag het nu alleen gaan doen.

Niet iedereen is fan

Er kwamen veel reacties op zijn deelname, want niet iedereen is fan. Daarnaast speelde hij in de Wereld Draait door een week lang iedere dag een kandidaat-nummer om vervolgens zelf de keuze te maken. Eh tja, dan weet je in ieder geval zeker dat je publiciteit krijgt. Want hoezo vijf nummers spelen en dan zelf kiezen? Het was een beetje raar. Oorspronkelijk was het trouwens de bedoeling dat de kijkers zouden stemmen en bepalen. Maar toen in The Voice een favoriete finalekandidaat resoluut naar huis werd gestuurd door datzelfde Nederlandse publiek, besloot Waylon dat hij het heft zelf in handen wilde hebben.

Straatoptreden Waylon

Een opjuttend rocknummer

Hoe dan ook, het werd uiteindelijk ‘Outlaw in Em’, een opjuttend rocknummer. En aanvankelijk stond Waylon best hoog in de peilingen. Maar vorige week deed de eerste officiële repetitie in Lissabon veel stof opwaaien. De bandleden met gitaar achter de zanger bleken ineens donkere hiphop ‘Krump’dansers te zijn en dat in een country rocknummer. De panterjas die Waylon droeg viel ook niet in goede aarde. Kortom: veel landgenoten vonden het niks. Er ontstond zelfs een ruzie tussen Waylon en een deel van de Nederlandse pers, omdat er “alleen maar zure dingen” uit hun pen zouden komen. Ook bij de Internationale bookmakers zakte onze inzending in rap tempo. Maar het blijft het Eurovisie Songfestival en dat is immer onvoorspelbaar. Dus we zullen het zien, vanavond in de halve finale. Hopelijk gaat hij het in ieder geval redden tot de grote finale zaterdag. Het Trijntje-trauma ligt nog vers in het geheugen.

Nu al de grootste prijs

Waylon zelf doet trouwens vrij relaxt over alle ophef, al heeft hij . Vorige week maakte zijn vriendin Bibi bekend dat ze een kindje verwacht en de aanstaande vader is in de wolken. Voor hem is dat nu al de grootste prijs. Overigens heeft de zanger al een 15-jarige zoon uit een eerdere relatie.

Bekijk hier het fragment van de eerste repetitie in Portugal.

* Krumping is een energieke en acrobatische hiphop-dansvorm, waarin ook gebruikgemaakt wordt van mime en wilde Afrikaanse tribal-dance

Foto door Jens van der Velde