Van droefheid naar vreugde: uitvaarten worden steeds meer een feestje

Geen stijve zwarte pakken en klassieke muziek meer, maar een borrel met een hapje en gezelligheid. Dat is wat veel Nederlanders willen, hoe denk jij erover?

Nederlanders willen steeds vaker dat hun uitvaart een viering van het leven wordt in plaats van een traditionele, sobere bijeenkomst. Dit blijkt uit het Nationale uitvaarwensenonderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net, waarbij bijna 2300 Nederlanders van alles gevraagd werd over hun uitvaartwensen.

Hoewel de wensen per leeftijd en provincie verschillen is er een duidelijke trend zichtbaar. De meeste mensen willen graag een informele crematie in een intieme setting, gevolgd door een toost op het leven. Het traditionele beeld van een uitvaart met na afloop een klef stuk cake is hiermee op haar retour.

Proostend het leven uit

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de bevolking liever kiest voor een feestje op het leven. Geen stijve zwarte pakken en klassieke muziek meer, maar een borrel met een hapje en gezelligheid. Professionele dragers zijn ook bijna meer nodig, want veel mensen vinden het fijner dat familie of vrienden de kist tillen. En na afloop geen lauwe koffie en cake meer, maar proosten! Vergeleken met vroeger kan afscheid nemen tegenwoordig op allerlei manieren. Uitvaarten krijgen daardoor een persoonlijkere tint. Denk aan een uitvaart in de kroeg waar de overledene altijd te vinden was of op het strand. Maar het kan nog gekker: wist je dat sommige nudisten naakt opgebaard willen worden? Het is duidelijk dat de dood niet het einde betekent van de persoonlijkheid en de eigenaardigheden van de overledene.

Geen open kist

Verder blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor crematie. 77 procent van de ondervraagden wil dit, ter vergelijking: in 2019 was dit nog 70 procent. De keuze heeft onder andere met de prijs te maken. Begraven worden vinden Nederlanders duur. Bovendien willen ze hun dierbaren niet opzadelen met de financiële gevolgen van een graf. Vooral jongeren kiezen vaker voor cremeren. Wat betreft de kist daar zijn de meeste Nederlanders het met elkaar over eens: die moet dicht blijven. Alleen Groningers hebben meer behoefte aan een open kist.

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat steeds meer mensen specifieke muziek willen laten horen tijdens hun uitvaart. Sommige mensen laten een playlist achter voor hun uitvaart. Popmuziek en rock zijn populair, maar tegenwoordig moet je ook niet raar opkijken als er heavy metal wordt gedraaid. En wat betreft de dresscode op een begrafenis of crematie: Nederlanders willen steeds vaker dat er vrolijke kleuren gedragen worden.

Neem afscheid op je eigen manier

Tijden veranderen en ook de manier waarop we afscheid van het leven nemen. Geen strakke etiquette meer, maar ruimte voor eigen inbreng en persoonlijke tintjes. Er is van alles mogelijk en waarom ook niet? Want laten we eerlijk zijn, het leven is kort en we moeten het doen op de manier die bij ons past. Dus, of je nu wilt toosten op het leven, heavy metal wil laten horen bij je uitvaart, of kiest voor traditioneel, het kan allemaal. Maak je niet druk om de mening van een ander en neem afscheid op de manier die bij je past. Want wanneer je er niet meer bent, maakt het je tenslotte niet meer uit wat anderen van jouw uitvaart vonden.

Bron: Uitvaartverzekeringwijzer.net