Uurtje hardlopen of zwemmen: van sporten onder werktijd ga je scoren!

Snel een boterham achter je bureau eten? Dacht het niet, van een uurtje fitnessen of yoga wordt je een stuk productiever. Sporten of bewegen tijdens werktijd is volgens onderzoekers goed voor werknemers en werkgevers. 

Minder verzuim, hogere productiviteit

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat mensen die voldoende bewegen meer energie hebben en beter in balans zijn. Dat heeft invloed op je werkprestaties. Door te sporten neem je pauze, en pauze heb je nodig om je daarna beter te kunnen concentreren. Van de hele dag achter een pc zitten wordt niemand gelukkig. Studies tonen aan dat dit erg slecht is voor je stofwisseling en concentratie.

Door overdag voldoende te bewegen ben je beter in staat om met stress om te gaan, zijn je cognitieve vermogens beter en voel je je minder vermoeid. Medewerkers die een sportpauze inlassen krijgen meer gedaan in minder tijd. Ook is er minder ziekteverzuim bij sportende mensen en op de langere termijn heb je minder last van chronische pijnklachten. Allemaal redenen om een uur van je werktijd te gebruiken voor een sportsessie.

Wandelen in plaats van videobellen

Je kan werktijd en sporttijd uiteraard ook combineren. Heb je bijvoorbeeld een videomeeting? Of staat er een vergadering op kantoor gepland? Ga met je collega’s wandelen en vergaderen tegelijk. Ga niet achter een pc zitten te vergaderen. Ideaal. Of moet je veel bellen voor je werk? Probeer dat dan eens wandelend te doen in plaats van zittend.

Denk in mogelijkheden

Natuurlijk zijn er beroepen waarbij het niet zo gemakkelijk is om een pauze van een uur te nemen om te gaan sporten. Een chirurg gaat niet zomaar een uur hardlopen tijdens een operatie. Of wat dacht je van een leraar? Die onderbreekt de les niet, maar toch valt er altijd ergens iets te regelen. Voor degenen die echt iets wezenlijks willen veranderen kunnen er mogelijkheden gecreëerd worden. Een werkgever zelf profiteert immers ook. Productieve werknemers wil iedereen.

Flexibelere werktijden

Werk je nu meer thuis door de coronacrisis dan is het voor jou gemakkelijker om te sporten onder werktijd. Werkgevers staan door de pandemie open voor flexibelere werktijden, omdat werknemers bewezen hebben thuis eveneens productief te zijn. Heb je een goede manager dan staat diegene tot dat je onder werktijd soms even wat anders doet. Boodschappen doen, de afwasmachine uitruimen, de meeste werknemers doen dat in de baas zijn tijd. Volgens onderzoekers helemaal niet erg, want pauzeren is juist belangrijk. Na een pauze ben je namelijk fris en fruitig om verder te gaan met je werk.

Kom in beweging

Het is ontzettend moeilijk om vijftig minuten achter elkaar geconcentreerd computerwerk te doen. Ga daarom met je leidinggevende in gesprek en vraag naar de mogelijkheden. Op de dagen dat je thuis werkt heb je geen reistijd. Misschien kan je die tijd inzetten om een uurtje te sporten. Of beweeg tussen je werkzaamheden door. Doe een aantal squats, jumpings jacks of ga een minuutje planken. Kost weinig tijd, maar geeft enorm veel resultaat. Is jezelf in het zweet werken echt niets voor jou? Zoek dan iets wat bij jou past. Buiten een stukje wandelen of fietsen. Zoek iets wat bij je past en kom achter die pc vandaan!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top