close
  • maandag 28 september
Werk en opleiding

Unieke en handige tips voor uw sollicitaties als 50plusser!

Unieke en handige tips voor uw sollicitaties als 50plusser!

Solliciteren is vaak een spannend proces. De vragen die wij vaak krijgen zijn: is mijn cv wel van voldoende kwaliteit? Is mijn motivatiebrief overtuigend genoeg? En ben ik zelf wel goed genoeg voor de functie? Zeker als u gaat solliciteren op latere leeftijd, komen deze onzekerheden snel om de hoek kijken. Om enkele onzekerheden weg te nemen, heeft CVster een aantal unieke en handige tips voor u opgesteld.

Maak van uw leeftijd uw kracht
Mensen zien de leeftijd 50+ vaak als een negatief punt bij het solliciteren. Daarom is het goed tijdens uw gesprek juist de voordelen van solliciteren ‘op leeftijd’ te benadrukken. Benadruk bijvoorbeeld uw flexibiliteit. Doordat u geen kleine kinderen meer hebt, bent u niet gebonden aan schoolvakanties en hoeft u niet eerder naar huis om de kinderen van school te halen. Dit in tegenstelling tot werknemers met jonge kinderen die deze verplichtingen wel hebben.

Daarnaast heeft u naast meer levenservaring ook meer werkervaring dan een starter of jonge werknemer. Laat deze waardevolle kwaliteiten goed naar voren komen in uw motivatiebrief en sollicitatiegesprek. Maak van uw leeftijd juist uw kracht.

Voeg referenties toe
Om al uw werkervaring en kwaliteiten te onderbouwen is het toevoegen van verschillende referenties belangrijk. Hiermee kunnen vorige werkgevers of collega’s uw krachten extra toelichten. Een competentie komt geloofwaardiger over als deze wordt bevestigd en toegelicht door een ander persoon dan door uzelf.

Gebruik uw netwerk
Als 50-plusser heeft u in de loop der jaren vele mensen ontmoet en een groot netwerk opgebouwd. Gebruik dit netwerk. Schroom niet om uw ex-collega van een paar jaar geleden te contacten. Wie weet kan hij u verder helpen of weet hij nog een openstaande functie die bij u past. Een groot netwerk is zeer handig en belangrijk wanneer u op zoek bent naar een leuke baan, zeker als herintreder!

Bent u al wat langer uit het arbeidsproces? Dan hebben we voor u nog wat extra handige tips opgesteld.

Meer tips en adviezen zijn terug te vinden via de CVster blog.

Geschreven door: Redactie