Uitvaartverzorging vraagt tijd en aandacht, maar vooral ook liefde

Wat is er nodig voor een uitvaart die vol respect en aandacht verloopt? Uitvaartverzorgster Rina Uulders legt het uit.

Uitvaartverzorging is meer dan het tot in de puntjes regelen van een uitvaart. Het gaat vooral ook om het begeleiden van de nabestaanden. Rina Uulders specialiseerde zich zelfs op nabestaanden met dementie.  

Rina Uulders heeft als kernwoorden voor haar werk: liefde, respect en aandacht. Ze geeft uitleg: “Ik doe dit vak met veel liefde en ik ben blij dat ik al bijna tien jaar uitvaarten mag verzorgen.Vanzelfsprekend werk ik met respect. Niet alleen voor de overledene, maar ook voor de wensen van nabestaanden. Voor de nabestaanden is aandacht belangrijk. Ik ben zelfstandig uitvaartverzorgster en hoef aan niemand verantwoording af te leggen over de tijd die ik besteed aan een uitvaart. Ik néém gewoon de tijd, net zoveel als nodig is. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Dementievriendelijke uitvaartverzorging

Mensen worden ouder en daarmee de kans op dementie groter. Het komt regelmatig voor dat er bij een uitvaart nabestaanden aanwezig zijn die Alzheimer of een andere vorm van dementie hebben. Rina heeft onlangs een cursus gevolgd tot dementievriendelijk uitvaartverzorger. Als één van de eersten in Overijssel kreeg zij hiervoor het getuigschrift overhandigd. “Je weet nooit of iemand met dementie snapt wat er gebeurt of beseft wat er aan de hand is. Ik heb wel eens meegemaakt dat een dementerende man zijn handen om het gezicht van zijn overleden vrouw legde, een ontzettend dierbaar moment. Met name voor zijn kinderen en kleinkinderen. Daarom adviseer ik de nabestaande met dementie toch bij de uitvaart aanwezig te laten zijn, zeker als het gaat om de partner of een gezinslid van hem of haar.”  

Openheid

De laatste jaren is er meer openheid gekomen waar het gaat om overlijden en uitvaart. Ook als er nog geen sprake is van een ernstige ziekte of naderend overlijden. “Steeds meer mensen willen alvast hun wensen op papier laten zetten met betrekking tot een uitvaart. Dat is prettig voor de nabestaanden. Zij hoeven dan niet in een tijd van verdriet en emoties keuzes te maken waar ze nooit eerder over nagedacht hebben. Want er komt nogal wat kijken bij een uitvaart en er moeten veel keuzes gemaakt worden. Begraven of cremeren? Soms weten mensen van hun eigen partner niet eens wat hij of zij wil. Thuis opbaren of liever niet? Welke muziek? En natuurlijk kunnen wensen altijd aangepast worden, want iemand van dertig heeft twintig jaar later misschien een heel andere muzieksmaak. Als er over een aantal zaken al duidelijkheid is, neemt dat onzekerheid weg en geeft de nabestaanden een stuk rust.”

Uitvaartverzekeringen

De meeste mensen denken dat wanneer een uitvaartverzekering is afgesloten bij een bepaalde uitvaartverzekeringsmaatschappij, ze verplicht zijn de uitvaart door deze verzekeringsmaatschappij te laten verzorgen. “Dat is een groot misverstand,” zegt Rina, “De keuze voor een uitvaartverzorger is altijd geheel vrij. Een uitvaartpolis is namelijk een schadeverzekering die uitkeert bij overlijden. Er wordt geld in depot gestort en bij overlijden keert de verzekeringsmaatschappij het vooraf bepaalde bedrag uit. De uitvaart kan geheel naar eigen wens worden ingevuld. Mijn advies is om goed de voorwaarden te bestuderen voordat een verzekering wordt afgesloten. Maar waar de uitvaartverzekering ook is afgesloten: ik ben altijd bereikbaar voor het verzorgen van een uitvaart. Voor het rouwproces van nabestaanden is het is heel belangrijk dat ze met een goed gevoel terug kunnen kijken op de uitvaart van hun dierbare. Daar zet ik mij voor in, met liefde, respect en aandacht.” 

[advertorial]