‘Twee op de vijf Nederlanders willen individuele pensioenpot’

Ruim twee op de vijf Nederlanders zouden een voorkeur hebben voor een individuele pensioenopbouw. Een derde wil het liefst een combinatie van een collectieve en individuele opbouw.

Overigens wil een kwart het huidige collectieve pensioenstelsel in stand houden, blijkt donderdag uit een onderzoek van ABN Amro MeesPierson onder 1.171 respondenten.

Verder vindt 70 procent van de ondervraagden dat het opbouwen van een pensioen voor iedereen verplicht zou moeten zijn. Ondernemers zoals zzp’ers en directeur-grootaandeelhouders kunnen ervoor kiezen om niet aan pensioenopbouw te doen.

Individu
“Uit het onderzoek blijkt dat onze maatschappij steeds meer op het individu gericht is. Dat solidariteit in ons pensioenstelsel door slechts weinigen nog belangrijk wordt gevonden, is daar een treffend voorbeeld van”, zegt pensioenexpert Masha Bril van ABN Amro MeesPierson.

“Tegelijkertijd wil wel een overgrote meerderheid verplichtstelling van pensioenopbouw.” Dit lijkt tegenstrijdig, maar Bril benadrukt dat dit ook uit eigenbelang kan zijn. “Als iedereen pensioen moet opbouwen, wordt voorkomen dat het individu financieel opdraait voor de latere lasten van anderen.”

Keuze
Drie kwart van de ondervraagden wil in de toekomst zelf een pensioenuitvoerder kunnen kiezen. Bijna de helft zou dan voor een pensioenfonds kiezen. Daarna wordt een bank (18 procent) het meest genoemd.

Op dit moment kunnen de meeste werknemers geen pensioenuitvoerder kiezen en is het voor banken niet mogelijk om pensioenuitvoerder te zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 61 procent van de Nederlanders vindt dat ze een deel van hun pensioen mogen gebruiken om de hypotheek mee af te lossen. Dat is op dit moment niet mogelijk. Tijdelijk geen pensioenpremie betalen als het even tegenzit, vindt drie kwart van de ondervraagden een goed idee.

Al een aantal jaar wordt met betrokken partijen gesproken over de invoering van een nieuw pensioenstelsel. De Sociaal-Economische Raad heeft verschillende varianten onderzocht, waarvan het kabinet er twee interessant vindt. Eén van die opties is een persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling.

Bron: Nu.nl