Twee nieuwe hybrides in Top 10 zuinige auto’s

De Kia Niro Hybrid en de Suzuki Baleno Smart Hybrid zijn belangrijke nieuwkomers in de Top 10’s Zuinige Auto’s voor het derde kwartaal van dit jaar. De Kia voert direct ook de lijst van zuinige ‘Grote Benzineauto’s’ aan. De Top 10’s worden vier keer per jaar samengesteld door de ANWB en Natuur & Milieu.

De Kia Niro Hybrid is een SUV met een hybrideaandrijving. Voor een grote benzineauto springt hij zo zuinig om met brandstof dat hij direct de eerste plaats inneemt in de Top 10 Grote Benzineauto’s. Hij haalt in de praktijk 1 op 17,6 gemiddeld. Het is de enige auto in deze top tien die genoegen neemt met net iets minder dan zes liter benzine per 100 kilometer. De Ford Mondeo Hybrid, die op plaats twee staat, komt tot 1 op 16,5 wat gelijk staat aan 6,0 liter per honderd kilometer.

Suzuki Baleno ‘light’ hybride
De Suzuki Baleno Smart Hybrid – te koop vanaf vijftienduizend euro – komt op de tiende plek binnen in de lijst ‘Kleine Benzineauto’s’. De Japanner dankt zijn lage brandstofverbruik vooral aan zijn lage wagengewicht. Hij weegt maar 840 kilogram. Het praktijkverbruik bedraagt 1 op 17,2. De fabriek claimt trouwens een gemiddeld verbruik van 1 op 25. De Baleno heeft geen echte hybride aandrijving maar een lichtgewicht pakket (van zo’n 40 kg) dat bestaat uit een lithium ion accu waarin remenergie wordt opgeslagen. Hiermee worden elektrische componenten gevoed waardoor er minder belasting is van de dynamo en een minder zware loodaccu nodig is.

Kleine verschuivingen in de Top 10’s zuinige auto’s
Wat verder in de lijsten opvalt is dat de Ford Fiesta (klein diesel) zuiniger is geworden en dat het gefacelifte model van de Alfa Romeo MiTo er nu is met een dieselmotor die zuinig genoeg is voor een plek in de Top 10 ‘Klein Diesel’. In de Top 10 ‘Groot Diesel’ ten slotte is de Mercedes-Benz CLA nieuw in de lijst.

Bekijk de top 10 van zuinige auto’s