Treinen vanaf vandaag volgens nieuwe dienstregeling

Vandaag gaat de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen in. Het gaat om de meest ingrijpende wijzigingen sinds 2007.

Vanaf een groot aantal stations gaan meer treinen rijden, onder meer tussen Almere en Schiphol en tussen Utrecht en Eindhoven. Op een aantal trajecten wordt de reistijd korter. Zo wint de reiziger zes minuten tussen Groningen en Leeuwarden en negen minuten tussen Den Haag en Eindhoven. Een aantal belangrijke bestemmingen krijgt meer rechtstreekse verbindingen en door betere aansluitingen wordt de wachttijd op enkele stations flink bekort.

Aan het nieuwe ‘spoorboekje’ kleven ook nadelen. Zo wordt de reistijd tussen Vlissingen en Rotterdam vier tot zes minuten langer en ook tussen Utrecht en Almere is de treinpassagier in één richting langer onderweg. De doorgaande intercity naar Eindhoven stopt niet meer in Dordrecht. Als compensatie rijdt er eens per uur een intercity naar Breda en rijdt de sprinter Dordrecht-Breda door naar Tilburg en Den Bosch.

Reizigersvereniging Rover opende afgelopen dinsdag een meldpunt waar mensen hun ervaringen met de nieuwe dienstregeling kunnen delen, zowel positieve als negatieve. Daar zijn al ruim duizend klachten op binnengekomen over langere reistijd en meer overstappen.