Tref jij ook wel eens zo’n pareltje op Funda?

Binnenkijken in de duurste en mooiste panden via Funda. Soms tref je daar een huis met een verhaal. Zo eentje is dit er ook.

Wie wel eens op Funda rondstruint, en wie doet dat niet, komt soms merkwaardige panden tegen. Een enkele keer tref je een pareltje. Natuurlijk onbetaalbaar, maar heerlijk om virtueel doorheen te lopen. En een pareltje heeft altijd een verhaal. Zo ook deze woning in Baarn. 

Met het woord ‘woning’ doen we dit pand eigenlijk te kort. Het is een gemeentelijk monument dat voor ruim een miljoen euro de jouwe kan zijn. Het verhaal gaat natuurlijk meestal over de mensen die er hebben gewoond en dat is in dit geval: Lodewijk van Deyssel. Van 1893 tot 1901. 

Voor bij wie er nu geen belletje gaat rinkelen even een korte duiding: Lodewijk van Deyssel is één van die bekende schrijvers, die behoorde tot de Beweging van Tachtig ofwel De Tachtigers. Daartoe behoorden ook Frederik van Eeden, Herman Gorter, Willem Kloos en Albert Verwey. 

Van Deyssel werkte onder andere mee aan het literaire tijdschrift De Nieuwe Gids en richtte in 1905 de Vereniging van de Letterkundigen op. Het doel: De Vereeniging wil in de eerste plaats zijn een vakvereniging ter behartiging der materieele belangen van de letterkundigen. 

Het behoort inmiddels tot de klassieken van de Nederlandse literatuur

Van Deyssel is eigenlijk een pseudoniem van Karel Joan Lodewijk Alberdingk Thijm (1864-1952). Hij schreef meerdere boeken, maar vooral het boek Een Liefde (1887) werd bekend. Volgens kenners is het ‘een van de eerste geslaagde Nederlandse naturalistische romans’. Zeg maar gerust dat er seks in voorkwam waardoor het de tijdgenoten behoorlijk schokte. Het behoort inmiddels tot de klassieken van de Nederlandse literatuur. In 1996 verscheen een veertiende druk. 

Villa Villetta

Terug naar de villa. Of hij hier zijn beste boeken schreef, is niet bekend, en helaas kunnen we hier niet zomaar een foto van het pand plaatsen. Voor wie het niet kan laten: Dillenburglaan 36 in Baarn. Villa Villetta, gebouwd in 1875. 

Wat je treft, is een zachtgeel geschilderd pand met een krachtig rood balkonnetje boven de hoofdingang. De kozijnen lijken zo op het eerste oog diepblauw van kleur. Links een serre. 

Verder alles wat een villa moet hebben: open haarden, openslaande deuren, veranda’s, eetkamer, eetkeuken, marmeren vloeren, mooi gestucte plafonds, prachtig aangelegde tuin met kleine vijver en op een paar voetstappen van het bos verwijderd. En voor de huidige tijd: inclusief alarm. Wie biedt en treedt in de voetsporen van een groot schrijver?