close
  • maandag 27 september
Vrije tijd

Toppop vijftig jaar geleden voor het eerst op televisie

Toppop vijftig jaar geleden voor het eerst op televisie

Hele generaties zijn ermee opgegroeid: “Toppop yeah!” Een nieuw muziekprogramma in 1970. Op 22 september werd het destijds voor het eerst uitgezonden. Nou ja, niet helemaal nieuw, want het idee was natuurlijk afgekeken van het BBC-programma Top of the Pops.

Mr. Toppop & Penny de Jager

De AVRO bazen dachten in eerste instantie dat het een flop zou worden. Maar het werd juist een enorm succes. Op het hoogtepunt keken wekelijks vier tot vijf miljoen Nederlandse en Vlaamse jongeren naar het programma. Initiatiefnemer van het programma was regisseur Rien van Wijk. Het programma werd gepresenteerd door Ad Visser oftewel Mr. Toppop.

Met zijn verrassende outfits en dito bril alleen al een reden om iedere week af te stemmen. Een echte entertainer. En dan had je nog Penny de Jager. Zij danst tijdens de liedjes waar geen artiest bij aanwezig is of als er geen filmpje voorradig is. Ook komt het voor dat ze danst, terwijl de artiest aan het playbacken is. Zo kon Julio Iglesias zijn ogen bijvoorbeeld niet van haar afhouden.

Queen doet het voor 820.000 euro

Niet alleen B-artiesten kwamen langs, maar ook wereldsterren zoals: David Bowie, ABBA, Dire Straits, The Police. Zelfs The Jackons met Michael Jackson kwamen optreden. Onlangs schreef het AD over rockgroep Queen, die in november 1974 het nummer Killer Queen voor  820.000 euro kwam spelen.

Af en toe was het knap lastig om artiesten te vinden die naar de studio wilden komen. Vandaar dat de cameraploeg af en toe zelf op zoek ging naar de artiesten. Overal ter wereld werden ze gefilmd. Cliff Richard in zijn eigen tuin en KC and de Sunshineband in een studio in Miami. Tegenwoordig is zoiets totaal niet meer denkbaar. Managers zouden je meteen op allerlei contracten wijzen.

MTV betekent de ondergang

In 1985 stopt de flamboyante presentator Ad Visser. Hij heeft het programma dan vijftien jaar gepresenteerd. Hij wordt opgevolgd door Kas van Iersel, Bas Westerweel en Léonie Sazias. In 1988 komt er een einde aan Toppop. Dit heeft alles te maken met de opkomst van MTV. Door het succes van videoclips voelen artiesten er weinig meer voor om in de studio op te komen draven. In 2012 keert de naam Toppop terug, maar het is niet meer te vergelijken met het programma van vroeger.

Het programma werd elke dinsdagavond tussen half acht en acht uur op Nederland 1 uitgezonden. De tune is geschreven door Tonny Eyk.

Foto: Wikimedia 

Geschreven door: Redactie