Tips voor een veilige wintersportreis

Binnenkort op skivakantie? Zorg dat je veilig rijdt.

We doen het massaal en sommigen ieder jaar: naar de wintersport. Uren in de auto richting onder meer Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. We rijden flink door om zo snel mogelijk die ski’s onder te kunnen binden en we hebben onszelf voorzien van de meest modieuze ski-uitrusting. We besteden daar heel wat aandacht aan. Superleuk, maar misschien nog wel belangrijker: hoe rijden we veilig die kant op en rijden we in het vakantieland zelf veilig rond, bijvoorbeeld als je dagelijks met de auto naar de piste moet?

Eerst maar eens die rit er naartoe, want ook al rijden we snelwegen, je zult verstelt staan van hoe wegen in Duitsland onder een pak sneeuw kunnen raken en dan heb je absoluut sneeuwkettingen nodig. Die winterbanden had je er natuurlijk al onder. In het land van bestemming krijg je dan ook nog eens met flinke hoogteverschillen te maken, je rijdt immers naar de bergen.

Een aantal tips:

 • Rijd rustig. Sneeuw en soms ook ijs vragen om een andere manier van rijden en alle handelingen kosten meer tijd en de auto reageert anders en vaak trager. Dat geldt voor remmen, maar ook voor optrekken bijvoorbeeld.
 • Bij sneeuw zet je sneeuwkettingen in. Oefen van tevoren hoe je deze om de aangedreven wielen doet. Meestal is dat achter, maar bij een vierwielaandrijving is dat voor.
 • Parkeer je auto niet op de handrem, omdat deze vast kan vriezen.
 • Vaseline is onmisbaar als je naar de wintersport gaat. Niet alleen voor je lippen, maar ook voor de deurrubbers van de auto. Het zorgt ervoor dat de deur niet vast vriest.
 • Of je nu naar boven of naar beneden rijdt: schakel regelmatig terug naar een lage versnelling en zorg dat je auto voldoende toeren maakt.
 • Rem af op de motor, dus schakel op tijd terug. Toch de rem gebruiken? Doe dat dan kordaat. Steeds een beetje remmen is slecht voor de remmen.
 • Rijd je in een automaat, zet deze dan op handmatig om letterlijk eigenhandig de controle te hebben.
 • Check van tevoren wat de verkeersregels zijn in jouw wintersportland.
  We nemen gemakshalve Oostenrijk even als voorbeeld:
  In Oostenrijk zijn van 1 november tot en met 15 april winterbanden verplicht. Ook al ligt er geen sneeuw.
  Ligt er wel sneeuw, dan mag je nog met zomerbanden rijden mits je sneeuwkettingen er om legt. (dan mag je max. 50 km per uur rijden). 
Ligt er weinig tot geen sneeuw, dan zijn sneeuwkettingen verboden en moet je dus echt die winterbanden erom.
 • De ruiten moeten ijs- en sneeuwvrij zijn, voordat je gaat rijden. De motor laten draaien in die tijd dat je de ruiten krabt is verboden.
 • Sneeuw moet van je autodak af.
 • Kom je in een tunnel stil te staan, dan moet de motor uit.Een goeie reis en veilige vakantie toegewenst.

Bron: o.a. ANWB