Tips voor een perfecte paasbrunch

Aankomend weekend is het alweer Pasen. En hoewel een groot gedeelte van de Nederlanders eigenlijk geen flauw idee heeft waar Pasen voor staat verheugen wij ons op een lekker lang weekend met uiteraard allerlei culinaire versnaperingen. Veel mensen vieren Pasen traditiegetrouw door samen te komen voor een gezellige Paasbrunch. Maar hoe zet je nou een geslaagde Paasbrunch of een voortreffelijk Paasontbijtje neer?

Paassfeer creëren met een creatieve aankleding

De aankleding van je tafel is belangrijker dan je denkt. Bij Pasen kun je net als bij kerst lekker uitbundig zijn als het gaat om versieren. Als je dat wilt natuurlijk. Want misschien geef jij juist wel de voorkeur aan ingetogen en bescheiden. In dat geval kun je voor Pasen kiezen voor zachte pastelkleurtjes. Of je kiest voor één kleur die goed bij Pasen past, zoals geel. Laat dat terug komen in je tafelkleed, je servetten en bijvoorbeeld vrolijke narcissen op de tafel en dat geeft gelijk al een hele blije Paas uitstraling. Ook zit het ‘m in kleine dingetjes. Zet bijvoorbeeld niet een pak melk op tafel, maar schenk het in een mooie kan. Het zelfde geldt voor andere drankjes. Ook leg je niet de vleeswaren in hun verpakking neer, maar leg je het mooi uit op een schaal. Dat ziet er al heel anders uit!

Ook voor Pasen geldt dat het belangrijk is dat je niet alles door elkaar gaat doen als het over tafeldecoratie gaat. Wil jij een konijntjes thema? Kies je als themakleur groen? Of wil je juist knallende kleuren? Hou je dan bij een stijl. Anders oogt het al snel rommelig en slordig. Het voordeel van Pasen is dat je juist gebruik mag maken van lekkere felle kleurtjes. Wat volgens ons niet mag ontbreken op je tafel tijdens Pasen? Frisse bloemetjes! Het liefst bloemen die aan het voorjaar doen denken of die een vrolijke Paaskleur hebben zoals gele tulpen. En wat uiteraard ook niet mag ontbreken zijn de eieren. Of toch?

Geen Pasen zonder eieren?

Bij Pasen denk je natuurlijk gelijk aan eieren. Toch zijn er steeds meer tafels waar dit jaar geen eieren te vinden zijn tijdens Pasen. Of nou ja, wel chocolade eieren, maar geen kippeneieren. Want steeds meer mensen kiezen voor een vegan leefstijl en dus voor een vegan Paasbrunch. En daar horen natuurlijk geen eieren bij. In dat geval kun je natuurlijk wel choco eieren zoeken en de tafel kun je ook versieren met nepeieren (van gecertificeerd hout als je het duurzaam wilt houden). Maar er zijn ook mensen die wel graag een eitje pellen tijdens de Paasbrunch. Dan is het leuk om je eieren ook te gebruiken als tafeldecoratie. Bijvoorbeeld door je konijnenoren te vouwen van je servetjes en daar een eitje in te stoppen of ze te verstoppen in een broodje. Ook het ouderwetse beschilderde eitje blijft leuk aan de brunchtafel. Dat kunnen de kinderen of kleinkinderen natuurlijk doen, maar ook leuk om als volwassenen iets moois te maken!

Zorg voor variatie

Variatie is belangrijk voor een succesvolle Paasbrunch. Niet alleen ziet het er luxe en aantrekkelijk uit als je allerlei verschillende dingetjes op tafel hebt staan, maar daarmee is de kans ook groter dat er voor ieder wat wils is. Kies daarom voor verschillende soorten broodjes, zoals croissantjes, bolletjes, afbakbroodjes of een vers brood. En voor verschillende soorten beleg zoals jam, vleeswaren, zalm, kaas of groentespreads. Ook wat de eitjes betreft kun je natuurlijk kiezen uit verschillende bereidingen. Denk naast gekookt ook eens aan roerei, een omeletje of maak een eitje in een ovenbroodje. Een variatie aan fruitsoorten kleurt niet alleen mooi op de tafel maar is ook nog eens lekker en gezond. Kies hierbij ook eens voor dingen die je niet altijd eet. Een speciaal sapje bijvoorbeeld of een specifieke jam. Pasen is juist leuk omdat alles een beetje bijzonder is.

Een goede voorbereiding

Om jezelf stress te besparen is het slim om alvast te kijken wat je allemaal van tevoren klaar kunt maken of zetten. De eitjes kun je prima een paar uur van tevoren al koken, de vleeswaren op schaaltjes leggen met een folie erover zodat je ze zo kunt pakken, een quiche bakken of soepje maken en dan even opwarmen voor gebruik. Als je zoveel mogelijk hebt voorbereid is het klaarmaken van de Paasbrunch in een handomdraai gepiept en heb jij meer tijd om met je tafelgenoten te kletsen en te genieten.

Heb je nog wat inspiratie nodig? Een klein rondje op Pinterest en je hebt zoveel ideeën dat je niet weet wat je als eerste wilt gaan doen. Fijne Pasen!

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top