Tips voor een gezonde huid en een frisse look

Als je Instagram moet geloven bestaan er eigenlijk geen mensen met rimpels meer. De slimme filtertjes op telefoons doen ons er allemaal mooi, jong en strakgetrokken uitzien. Dan kan het af en toe best even schrikken zijn als je in de spiegel kijkt en je ineens toch ziet dat je nu de jaren gaat zien. Helemaal niks mis mee uiteraard! Want veroudering is gewoon een natuurlijk (en onvermijdelijk) proces. Toch hebben veel mensen moeite met die vermenigvuldigende rimpels, de ouderdomsvlekken en de huid die wat gaat hangen. Door goed voor je huid (en jezelf) te zorgen kun je je huid langer gezond houden, waardoor je er jonger en energieker uit ziet. Maar hoe doe je dat dan?

Water, water, en nog meer water

Bijna iedereen weet wel dat je dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter water moet drinken. Er zijn niet veel mensen die dat ook daadwerkelijk doen. Water is niet alleen nodig voor een gezonde huid, maar ook noodzakelijk om voedingsstoffen op te lossen zodat ze in de darmen opgenomen kunnen worden, om afvalstoffen af te voeren en om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer je voldoende water drinkt blijft je huid goed gehydrateerd. Dat houdt je huid elastischer, gladder en voller. Bijkomend voordeel daarvan is dat die lijntjes bij je ogen en mond veel minder diep lijken en dus minder opvallen.

Poetsen én poetsen

Of je nou wel of geen make up draagt. Om je huid fris te houden is het belangrijk om je huid twee keer per dag te reinigen. In de ochtend en in de avond. Eigenlijk best wel gek dat we onze tanden wel poesten, maar onze huid vaak niet. Een goede manier om de routine erin te krijgen is dan ook om je huid te reinigen nadat je je tanden hebt gepoetst. Maar waarom moet dat eigenlijk? In de eerste plaats omdat je huid gedurende de dag (en de nacht) aan allerlei viezigheid wordt blootgesteld. Er zweeft van alles door de lucht wat op je huid belandt. Daarnaast komen er allerlei bacteriën op je gezicht terecht, bijvoorbeeld via je telefoon. En je huid maakt zelf ook afval aan in de vorm van talg en zweet. Draag je make up dan is reinigen helemaal een must. Van als die viezigheid kunnen je poriën verstoppen en wordt je huid sneller oud. In de nacht is je huid druk bezig met het afvoeren van afvalstoffen. Daarom is het belangrijk om ook in de ochtend je gezicht schoon te maken. Hoe jij je huid het beste kunt reinigen is afhankelijk van je voorkeuren en wat voor huid je hebt. Een schoonheidsspecialist of een kundige medewerker van een winkel met huidverzorgingsproducten kan je adviseren.

Lekker smeren

De huid in je gezicht is heel gevoelig. Daarom is het belangrijk deze huid goed te beschermen met een goede dagcrème. Ook hier geldt weer dat het van je huidtype afhankelijk is welke dagcrème dat is. Misschien heb je een droge huid en heb je een hydraterende crème nodig. Maar als je juist van jezelf een wat vettere huid hebt maak je die met een hydraterende crème alleen maar vetter, en dat wil je niet. Voor wat voor soort dagcrème je ook kiest, het belangrijkste is dat deze een hoge SPF (Sun Protection Factor) heeft. De zon en haar Uv-stralen zijn namelijk een grote boosdoener als het over huidveroudering gaat. Met een goede SPF factor kun je de kans op huidkanker ook verminderen. Denk trouwens niet dat je tijdens grijze herfstdagen de crème rustig kunt overslaan, want ook dan zijn de Uv-stralen sterk genoeg om schade te veroorzaken aan je huid. Lekker het hele jaar door blijven smeren dus!

Leave your hat on

Een van de beste dingen die je overigens kunt doen om het verouderingsproces van je huid te vertragen is de zon vermijden. Je hebt vast wel eens een zonaanbidder of zonaanbidster op latere leeftijd gezien. Eindeloos zonnen heeft een rampzalig effect op de huid, die dan bijna op perkament begint te lijken. Een dagcrème met een hoge SPF is dan ook niet voldoende als je wel langere tijd in de zon gaat doorbrengen. Kies dan altijd voor een goede zonnebrandcrème, en probeer daarnaast je gezicht te beschermen met een vrolijke zonnehoed. Staat ook nog eens heel elegant en Hollywood.

De schone slaapster

Er wordt wel eens lollig gedaan over schoonheidsslaapjes. Maar slaap is essentieel voor een mooie en frisse huid. Niet alleen omdat je een na een avondje doorzakken vaak wakker wordt met wallen onder je ogen of zelfs donkere kringen, maar ook omdat de nacht voor je huid hét moment is om zich te herstellen en tot rust te komen. Eerst gaat je huid hard aan het werk om afvalstoffen af te voeren en daarna begint het herstelproces en krijgt je huid een fijne boost. Om je huid een handje te helpen zich in de nacht te herstellen is een goede nachtcrème een heel goed idee. Ook hier geldt weer dat het afhankelijk is van je huidtype welke nachtcrème het beste werkt.

Van binnen en van buiten

Naast het verzorgen van je huid aan de buitenkant, kun je het verouderingsproces van de huid ook vertragen door op je voeding te letten. Je merkt vast wel dat je huid reageert als je je te buiten gaat aan zoetigheid zoals chocolade of vette happen. Zo kun je omgekeerd je huid ook laten stralen met een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Door te kiezen voor veel groente en fruit voed je de huid eigenlijk met antioxidanten waar je huid sterker en gezonder van wordt. Ook met voedingsmiddelen als vette vis, avocado en noten, voeding met veel eiwitten, proteïne en gezonde vetten kun je er voor zorgen dat je huid mooi, elastisch en flexibel blijft. Om ervoor te zorgen dat je alles binnen krijgt om goed voor jezelf en je huid te zorgen kun je daarnaast ook bepaalde voedingssupplementen nemen met extra vitamine C, collageen en hyaluronzuur. Daarmee blijft je huid frisser en beter gehydrateerd.

Stop met roken

Eigenlijk heeft dit geen verdere uitleg nodig. Want roken is natuurlijk op alle fronten slecht voor je. Maar ook op de huid heeft roken een hele slechte invloed. Niet alleen krijg je er die lelijke rimpels van bij je bovenlip, je huid krijgt een ongezonde kleur van. Een gezonde frisse glans kun je eigenlijk wel vergeten. De stoffen die je bij het roken binnenkrijgt zorgen daarnaast ook nog eens voor snellere huidverslapping en meer rimpels. Stoppen met roken is dus een van de beste dingen die je kunt doen voor je huid.

Relaxen

Langdurige stress is ontzettend slecht voor lichaam en geest. Het vergroot onder andere de kans op diabetes, hart-en vaatziekten en zorgt voor een verminderde werking van het immuunsysteem. Ook heeft stress invloed op je spijsvertering en de kwaliteit van je slaap. Je kunt je voorstellen dat dit ook doorwerkt in je huid. Daarbij komt ook dat er bij stress allerlei stresshormonen vrij komen, waaronder cortisol. Dit stofje versnelt het verouderingsproces van je huid en maakt je huid dof en vlekkerig of pukkelig. Wees dus lief voor jezelf en dan gun jezelf voldoende rust en ontspanning. Je huid zal je dankbaar zijn.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top