Tips om zelfstandig te blijven wonen

Tegenwoordig blijven de senioren in Nederland langer thuis wonen. Dit is niet altijd even goed, want het kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is niet voor niets dat er een toename is van ouderen op de spoedeisende hulp. Dit komt natuurlijk doordat ouderen langer thuis wonen waardoor zij meer ongelukken zullen krijgen vanwege fysieke problemen. Gelukkig zijn er enkele maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat een oudere alsnog zelfstandig thuis kan wonen.

Hulpmiddelen

Een aantal hulpmiddelen zullen er direct voor zorgen dat het voor een senior eenvoudiger is om voor zichzelf te zorgen. Een medicijndoosje waarin vakjes voor de weekdagen zitten is een voorbeeld van zo’n handig hulpmiddel. Een ander hulpmiddel dat de oudere kan helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten is een vergrootglas. Ook handgrepen voor in de badkamer zijn aanbevolen in een woning van een senior. Zulke grepen zorgen ervoor dat je meer houvast hebt bij het nemen van een bad of een douche. De handgrepen kunnen tevens gebruikt worden bij een toilet.

Aanpassingen

Naast het aanschaffen van hulpmiddelen kan het ook nodig zijn om enkele aanpassingen te doen in het huis van de senior. Een oudere struikelt bijvoorbeeld makkelijk over drempels, dus deze drempels zouden verwijderd kunnen worden. Dit is al helemaal nodig als de senior in een rolstoel zit. Zulke stoelen op wielen komen namelijk lastig over drempels heen. Daarnaast kan het tevens voorkomen dat een rolstoel niet door een deuropening past, dus dan zal de deurpost verbreed moeten worden. Als de woning meerdere etages heeft dan zou je een traplift kunnen plaatsen. Overigens is het ook belangrijk om stoelen te kopen die geschikt zijn voor senioren. Deze kunnen bijvoorbeeld armleuningen hebben zodat de oudere eenvoudig op kan staan.

Slimme apparaten

Apparaten worden alsmaar gebruiksvriendelijker, onder meer omdat de meeste exemplaren tegenwoordig ook in een slimme versie verkrijgbaar zijn. Deze nieuwe techniek kan uiterst handig zijn voor oudere mensen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bel met een intercom en/of een camera. Met de intercom kan de deur op afstand geopend worden door de senior, terwijl de camera ervoor zorgt dat de oudere weet wie er voor de deur staat. Bovendien kun je door middel van slimme apparaten hedendaags de verlichting en verwarming op afstand activeren en aanpassen.