close
  • zondag 24 oktober
Vrije tijd

Tijgertje had een eigen mand naast zijn favoriete Albert Heijn

Tijgertje had een eigen mand naast zijn favoriete Albert Heijn

Dat katten en poezen een fikse rol in onze leven kunnen spelen, weten we maar al te goed. In boeken, op websites (er zijn katten met een eigen site) en in films, series en vlogs spelen katten regelmatig een hoofdrol. Onze blogster Belinda Inhulsen doet hier verslag van het bijzondere verhaal van Tijgertje. De rode kater die in een druk winkelcentrum een graag geziene gast was. Waar gebeurd. 

BLOG – Mijn schrijvershart wordt deze keer uitgedaagd door niet het levensverhaal te delen van een mens maar van een niet zomaar rode kater alias Tijgertje. Voormalig stamgast en hartenbreker van een drukbezocht winkelcentrum.

Nadat ik afgelopen zomer te horen had gekregen dat Tijgertje plotsklaps overleden was, besloot ik zijn baasjes Jerney en Mirjam te contacten omdat ik uit eerbetoon een column over hun bijzondere viervoeter wilde schrijven.

Tweede huis

Als kitten groeide Tijgertje op als binnenkat maar dit veranderde door de verhuizing naar een woning met een tuin. Door zijn behoefte aan (nog meer) aandacht, durfde hij zijn vaste lounge plek in de tuin regelmatig te verruilen voor het winkelcentrum, pal om de hoek. Deze plek werd uiteindelijk zijn tweede woonhuis, inclusief een eigen mandje naast de ingang van zijn favoriete Albert Heijn supermarkt. 

Eigen facebook-site

Toen duidelijk werd dat Tijgertje alleen maar dieetvoedsel mocht eten, besloten Jerney en Mirjam al snel een Facebook-site te lanceren met de naam ‘Tijger’s paradijs’. Een sublieme digitale actie zodat het winkelende publiek meer bewust werd van Tijgertje’s gezondheid en hierdoor het vaak goed bedoelde maar minder gezonde voedsel, in de prullenbak belandde. Zijn bekendheid nam nog verder toe nadat de plaatselijke media hem in de smiezen kreeg in combinatie met een eigen kledinglijn bij Shoeby fashion. Het verhaal vertelt dat de eigenaresse van Shoeby met een gerust hart vakantie ging vieren omdat Tijgertje in zijn (nieuwe!) rol als directeur, luid miauwend de orders leek uit te delen. Spraakmakende ontwikkelingen die ertoe bijdroegen dat Tijgertje unaniem gekozen werd als de meeste veelzijdige stamgast van Winkelcentrum ’t Paradijs in Hoofddorp. Hoe geweldig!

Auto met chauffeur

Het is een bekend feit dat veel huisdieren niet echte autofanaten zijn. Liever eruit dan erin, maar Tijgertje dacht hier anders over. Na de wekelijkse boodschappen, lekker meerijdend op de bijrijdersstoel en zonder gêne blijven zitten terwijl de boodschappen in de keuken al werden uitgepakt. Of het moment dat Jerney en Mirjam hem zagen soebatten met oom agent achter het stuur omdat hij absoluut geen zin had om uit de auto te komen. Eigenzinnig zoals poezebeesten kunnen zijn, was Tijgertje stipt rond tien uur thuis, na sluiting van de Albert Heijn. Gezellig meewandelen was een andere mogelijkheid om thuis te komen wanneer zijn baasjes  de honden uitlieten voor het slapen gaan.

Nachtperikelen

Ondanks dat hij gechipt was, werden Jerney en Mirjam zo nu en dan in het holst van de nacht gebeld of zij hem wilden ophalen. Als dit niet lukte dan was er altijd nog een fijne slaapplek bij een goede kennis aan de overkant van het winkelcentrum. Een berichtje dat Tijgertje bij haar overnachtte, zorgde ervoor dat zowel Jerney, Mirjam en hun twee kinderen, met een gerust hart gingen slapen.

Troost en genezing

Naast de vele hilarische anekdotes, bood Tijgertje troost en had hij een helende werking door gewoon aanwezig te zijn. Zo ‘genas’ hij iemand van zijn burn-out en bood hij een moeder met haar kind troost en liefde nadat zij hun kater hadden moeten laten inslapen. Als dieren konden praten! Zo blijkt maar weer dat dieren een positieve uitwerking hebben op mensen en dit wordt inmiddels ook bevestigd door de wetenschap!

Gedenksteen

Het overlijden van Tijgertje maakte onverwacht toch nog veel emoties los  zodat na het begraven van hun hartendief, besloten werd als afscheid een bijeenkomst te organiseren. Het werd een samenkomst waarin Tijgertje jong en oud met elkaar wist te verbinden. Prachtige bloemen met ontroerende teksten die allemaal een eervol plekje kregen.

Tijdens dit interview waren de voorbereidingen voor een ontwerp en het laten maken van een gedenksteentje druk aan de gang. Dit  werd mogelijk door te doneren nadat de beheerder van het winkelcentrum hiervoor toestemming  had verleend.

Inmiddels zijn wij een krappe twee maanden verder en moet Tijgertje’s gedenksteen nog een mooi plekje krijgen. ‘Wat zou Tijgertje hiervan vinden?’, bedenk ik terloops tijdens het uitwerken van deze column. Ik denk dat hij vanuit zijn hemelse mandje tevreden spinnend naar beneden kijkt. Dankbaar vanwege alle aandacht die hij heeft gekregen maar ook katers-blij dat hij iets voor mensen heeft kunnen betekenen.

Dag lieve Tijgertje! Wij zullen je nooit vergeten!

 

Geschreven door: Belinda Inhulsen