Tijdens de storm de weg op? Lees dan eerst deze tips!

De deskundigen weten het zeker: storm Ciara komt eraan en gaat morgen veel overlast veroorzaken. Thuisblijven is waarschijnlijk dan ook de beste keuze, maar voor wie echt op pad moet geven we hier een paar tips. Een gewaarschuwd mens...

De deskundigen weten het zeker: er staat ons zondag een flinke storm te wachten met zeer zware windstoten tot wel 140 kilometer per uur. Meteorologen voorspellen veel overlast door de combinatie van harde wind en regen. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het hele land. En het lijkt erop dat het dit keer niet mee gaat vallen.

Het is de eerste keer dat een storm in Nederland een naam heeft gekregen: Ciara. Als een storm een naam heeft, zijn we alerter, aldus het KNMI. Vooral het verkeer zal ernstige hinder ondervinden van Ciara. Het beste advies is dan ook gewoon om morgen de weg niet op te gaan en lekker thuis op de bank te kruipen met een goed boek. Moet je echt met de auto op pad of ben je onderweg naar huis, dan kunnen deze tips van de ANWB je helpen om veilig thuis te komen.

Let extra goed op je medeweggebruikers

Bij bijzondere weersomstandigheden hebben we de neiging om ons in het verkeer anders en vooral minder voorspelbaar te gedragen. Fietsers zien minder doordat ze een capuchon op hebben, brommers kunnen door een windvlaag ineens van hun baan afwijken, automobilisten rijden langzamer dan normaal. Wees dus nog alerter dan je altijd al bent.

Pas je rijstijl aan

Het is verstandig om snelheid te minderen als het zulk slecht weer is. Dan heb je de auto beter onder controle. Houd meer afstand dan gebruikelijk, zodat je de tijd hebt om op gevaarlijke situaties te reageren. Bijvoorbeeld als je voorganger slipt doordat er veel water op de weg ligt.

Wees bedacht op plekken als bruggen, dijken en open vlaktes. Dan heeft de wind vrij spel en raken windstoten je extra hard. Als je vlak langs een gebouw rijdt heb je even wat luwte. Maar vervolgens krijg je de volle laag. Anticipeer daar op. Houd het stuur met twee handen vast. Daardoor kun je beter omgaan met de zuigende werking van passerende vrachtauto’s. Haal je zelf een vrachtauto in? Ook dan kun je een windvlaag verwachten. Wees alert!

Wegen met veel bomen kun je het beste vermijden. Parkeer je auto op de plaats van bestemming niet onder een boom.

Wat te doen bij aquaplaning

Als je snel over water heenrijdt, kan de auto korte tijd onbestuurbaar worden en gaan glijden. Dat heet aquaplaning. Overkomt dit je, haal dan rustig je voet van het gas. Probeer niet te sturen totdat je weer grip hebt. Daarmee voorkom je dat de auto in een slip raakt. Heb je een handgeschakelde auto? Trap dan de koppeling in en houd ondertussen je stuur recht. Mocht je auto toch gaan slippen, blijf dan kijken en sturen in de richting die jij wilt. Heb je een automaat? Laat dan alleen het gas los.

Laat aanhanger of caravan thuis

Tijdens storm zijn hoge auto’s en aanhangers extra gevoelig voor windstoten. Dat levert dus gevaar op. Daarom kun je je caravan of aanhanger bij onstuimig weer het beste thuis laten. Let met harde wind sowieso op auto’s met aanhangers en trailers. Ga er bijvoorbeeld op een brug niet naast rijden.

Tips voor scootmobielgebruikers, fietsers en scooters

Ook hier is het advies om de weg niet op te gaan. Moet je toch per se de deur uit, neem dan een telefoon mee en laat anderen weten wat je plannen zijn. Draag reflecterende kleding en ga alleen op weg met een opgeladen accu. Kou en een straffe tegenwind verminderen de actieradius van een scootmobiel of elektrische fiets.

Word je onderweg verrast door harde wind en regen, let dan op het volgende:

  • zoek een veilige plek totdat de piek van de bui voorbij is
  • pas je snelheid aan, je hebt de scootmobiel dan beter onder controle
  • houd voldoende afstand, want op een nat en glibberig wegdek duurt stoppen langer.
  • houd het stuur met twee handen stevig vast, maar niet te krampachtig
  • neem de veiligste route: niet teveel bomen, niet langs het water of over een dijk
  • zorg dat je verlichting aan is
  • wees alert op kuilen en putdeksels die je door het vele water niet ziet
  • pomp fietsbanden goed op en zorg dat je strakke kleding aan hebt. Losse regenjacks kunnen als een parachute gaan werken
  • o en laat die paraplu maar thuis..