Thais grot-drama: trauma voor kinderen, nachtmerrie voor ouders

Je kind zit vast in een grot en de hele wereld kijkt mee met de moeizame reddingsoperatie. Wat een nachtmerrie moet dat zijn.

UPDATE:

14.15 uur Er zijn weer twee voetballertjes gered. Dat brengt het totaal op acht en betekent dat er nog vier kinderen en de coach vastzitten. Mogelijk stopt de reddingsactie nu voor vandaag. Dat was gister ook het geval. De duikers moesten toen eerst uitrusten om verder te kunnen.

13.59 uur Volgens journalisten ter plekke is ook het zesde kind uit de grot gehaald.

12.00 uur Inmiddels is er een vijfde jongen uit de grot gered! Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Zeven kinderen en de coach zitten nu nog vast. Volgens de laatste berichten hebben vier daarvan de plek van de hulpverleners inmiddels bereikt. Daar worden ze medisch onderzocht. Het laatste deel dat ze dan nog moeten afleggen is 2,5 kilometer.

 

Het kan niemand ontgaan zijn dat in een Thaise grot al twee weken een team jeugdspelers van de voetbalclub ‘De Everzwijnen’ vastzit, omdat de grot volliep met water terwijl de voetballers en hun coach binnen waren. De jongens zijn tussen de 11 en 16 jaar, hun trainer is 25. De groep werd na negen dagen levend gevonden, maar het is nog niet zo makkelijk om iedereen eruit te krijgen. Er is inmiddels een grote reddingsoperatie gaande.

Gistermiddag werden de eerste vier jongens gered en ze zijn er relatief goed aan toe. De sterkste kinderen zijn het eerst opgehaald, zodat de anderen nog wat aan kunnen sterken. Vandaag gaat de redding verder, want er is tijdsdruk. Afgelopen nacht heeft het behoorlijk geregend en dat is niet gunstig. In het ergste geval wordt de grot voor drie maanden onbereikbaar. Gelukkig lijkt het vandaag droog. Voorafgaand aan de operatie is er een grote hoeveelheid water uit het gangenstelsel gepompt.

Zes uur nodig om bij de groep te komen

Het is een enorm zware tocht om door de donkere grot vol water de weg naar buiten af te leggen. De kinderen worden door twee professionele duikers begeleid. Die duikers hebben ongeveer zes uur nodig om bij de groep te komen en daarna kost het vijf uur om een kind naar buiten te brengen. De weg die ze af moeten leggen loopt vier kilometer onder het gebergte en sommige openingen zijn maar breed genoeg voor één persoon. Andere doorgangen bevinden zich onder water. De kinderen kunnen niet allemaal zwemmen en geen van hen kan duiken. Ze dragen speciale duikmaskers die uit Italië zijn overgevlogen.

Grot

De kans dat er iets misloopt, is nog steeds reëel. Afgelopen vrijdag stierf een Thaise duiker terwijl hij zuurstofflessen de grot in bracht. Vandaag gaan dezelfde duikers als gisteren met de zware operatie verder. Ze weten inmiddels hoe de omstandigheden zijn en hopen vier tot zes jongens naar buiten te krijgen.

Het roept veel emoties op

De situatie van de voetballertjes en hun coach roept veel emoties op in de hele wereld. Het is voor iedereen te begrijpen hoe groot de nachtmerrie van de familie moet zijn en hoe traumatisch deze gebeurtenis is voor de kinderen zelf. Hulp wordt dan ook van alle kanten aangeboden. Zo heeft Elon Musk van Tesla laten weten dat hij een miniduikboot heeft getest die in Thailand ingezet zou kunnen worden. Het vaartuig kan door twee duikers worden getrokken en is net groot genoeg om één kind in te vervoeren. Mochten de laatste voetballertjes niet sterk genoeg zijn om zelf door de gangen te duiken, dan zou de duikboot plan B kunnen zijn.

Nederlands pompbedrijf stond op punt af te reizen

Ook in ons land wordt hard nagedacht over oplossingen. We zijn tenslotte expert op het gebied van water. Het Nederlandse pompbedrijf Van Heck uit Noordwolde stond op het punt om naar Thailand af te reizen om te ondersteunen. Eerder verleenden ze al hulp aan Engeland toen daar in 2014 hevige overstromingen waren. Maar het bleek door de redding van gister niet meer nodig.

“Onze directeur heeft ter plekke van de gouverneur te horen gekregen dat inmiddels kinderen uit de grot zijn bevrijd. Omdat het zo voorspoedig verloopt, zijn de gouverneur en zijn technische team ervan overtuigd dat het ook met de andere kinderen gaat lukken. Dat is natuurlijk hartstikke mooi nieuws”, aldus een woordvoerder van Van Heck.

We wachten vandaag met spanning af hoe de reddingsoperatie verder gaat en hopen met de rest van de wereld dat de nachtmerrie voor iedereen zo snel mogelijk voorbij is.

Update: Op 10 juli waren in de middag alle kinderen en de coach bevrijd. Ze hebben twee weken vast gezeten. Ze zijn er allemaal in drie dagen uitgehaald.

Foto door: NBT