Eiffel Tower, Paris France

Terug naar de Tour #11: Onno Kleyn over de beste kazen uit Frankrijk

In de elfde aflevering van Terug naar de Tour neemt culinair journalist Onno Kleyn ons mee op een culinaire ontdekkingstocht door de Auvergne, de regio waar het peloton van de Tour de France doorheen fietst. Kleyn bespreekt de culinaire bijzonderheden van deze regio, waaronder themapark Vulcania, koeien en Truffade, maar vooral de heerlijke kazen die hier worden geproduceerd.

De Auvergne staat bekend om zijn rijke kaascultuur en heeft een aantal van de beste kazen van Frankrijk. Kleyn vertelt enthousiast over de verschillende soorten kazen die hier worden gemaakt, zoals de beroemde Bleu d’Auvergne, een pittige blauwaderkaas met een karakteristieke smaak. Ook de Saint-Nectaire, een halfharde kaas met een romige textuur en een milde smaak, komt aan bod.

Naast deze bekende kazen zijn er ook minder bekende pareltjes te vinden in de Auvergne. Kleyn vertelt over de Fourme d’Ambert, een blauwaderkaas die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt en een zachte, romige smaak heeft. Ook de Cantal, een harde kaas met een volle, nootachtige smaak, wordt besproken.

Naast het bespreken van de kazen, geeft Kleyn ook tips over waar je de beste kazen kunt kopen en proeven in de Auvergne. Hij noemt een aantal kaasboerderijen en markten waar je de lokale kazen kunt vinden en legt uit hoe je de kazen het beste kunt combineren met andere ingrediënten en wijnen.

Terug naar de Tour is een audiowebserie waarin Jurgen van den Berg dagelijks op een sportieve, historische en culinaire ontdekkingstocht gaat langs het Tour de France-parcours. In elke aflevering worden verschillende aspecten van de Tour de France belicht, met wisselende gasten zoals Jeroen Wielaert, Chazia Mourali en Onno Kleyn. Muziekjournalist Guuz Hoogaerts zorgt voor de bijpassende muzikale tip.

De afleveringen van Terug naar de Tour zijn dagelijks te beluisteren via MAX Vandaag en de socials van Villa VdB. Op de overzichtspagina van MAX Vandaag kun je alle afleveringen terugluisteren.

Ben je een liefhebber van kaas en wil je meer weten over de beste kazen uit Frankrijk? Luister dan zeker naar aflevering #11 van Terug naar de Tour, waarin Onno Kleyn je meeneemt op een smakelijke reis door de Auvergne.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top