Telefoon bedienen via houder op het dashboard, veilig of niet?

Telefoneren tijdens het autorijden. Dat mag niet. Maar wat als de telefoon in een houder staat, moet dat wel mogen?

Je kent het vast wel. Je wordt gebeld, je ziet de naam van een van je kinderen, en je neemt toch je telefoon op. Ook al bestuur je de auto.

Doe het niet, want er hangt je een flinke boete boven het hoofd als oom agent je betrapt met de telefoon in de hand achter het stuur. Tot nu toe was dat bijna 240 euro, maar mogelijk wordt dat komende tijd nog veel meer en kun je zelfs een gevangenisstraf verwachten als je betrapt wordt op bijvoorbeeld appen in het verkeer.

Maas in de wet

Toch was er een automobilist zo bijdehand om in hoger beroep te gaan tegen zijn boete voor bellen achter het stuur. Hij won. In de wet staat dat de telefoon vasthouden niet mag, maar hij hield het apparaat niet vast. Hij raakte het slechts aan, want de telefoon stond in de houder. Een maas in de wet, zou je zo denken.

In ieder geval is nu duidelijk wat wel en niet mag, maar dat neemt niet weg dat je door te bellen, ook al draag je oortjes of staat je telefoon in een houder op het dashboard, niet volledig gefocust bent op dat wat je doen moet: je blik op de weg houden en veilig autorijden. Het gevaar dat je over de weg slingert of een verkeerde ruk aan het stuur geeft, liggen op de loer. Op basis daarvan kun je als bestuurder toch een fikse boete oplopen. Je bent dan immers een gevaar op de weg.

Veilig Verkeer Nederland is dan ook ‘not amused’ over de uitspraak omdat mensen maar zouden kunnen denken dat alles mogelijk is zolang de telefoon maar in een houder staat. We weten wel beter, toch?