Teenslippers aan achter het stuur, doe het niet!

Zand van de voeten, slippertjes aan en zo de auto in. Neem het risico niet! En nog meer tips voor een Europese autovakantie.

Met de auto op vakantie is inpakken en wegwezen. Toch is er een aantal zaken die je moet weten als je in Europa gaat rond toeren. Vaak heb je stickers en pasjes nodig, maar weet je ook dat je bekeurt kunt worden voor het rijden met een oortje in of bij een calamiteit al gauw aansprakelijk bent als je met teenslippers de pedalen bedient? 

Milieusticker

Fransen vragen nogal wat van buitenlandse bestuurders. Je hebt sowieso een milieusticker nodig (4,21 euro), met name in het Parijse centrum. Maar ook voor Toulouse, Lyon, Grenoble, Lille en Annecy. Op de Route du Soleil is deze nog niet verplicht.  

Bestel de sticker online, deze zal op het type auto worden afgestemd. Heb je echt een ouwe bak, van voor 1997, dan mag je de milieuzones niet in. Ook in Italië zijn er milieuzones, waaronder in Rome en Florence en op sommige eilanden. Parkeren buiten het centrum is slimmer. Duitsland vraagt om een milieusticker in de Umweltzone-gebieden, rond vrijwel alle grote steden.

Tolwegen

De Fransen doen ook flink aan tolwegen. Handig is een Tolbadge aan te schaffen. Kost je drie euro per maand voor de maanden dat je deze gebruikt en het is geldig in Portugal, Spanje en Frankrijk. In Frankrijk kun je dan ook op heel veel parkeerterreinen en garages staan. 

In België is er alleen een Tolweg bij de Liefkenshoektunnel, onder de Schelde bij Antwerpen. In Duitsland geen tolwegen. Spanje en Italië zitten er daarentegen vol mee. Met zowel creditcard, bankpas of contant kun je voor de wegen betalen. In Italië kun je ok met een VIA-card betalen. 

Teenslippers en oortjes

Rijden met oortjes in is in Frankrijk verboden en ook met teenslippers achter het stuur kruipen is af te raden. Bij een ongeval bijvoorbeeld, wordt daar echt op gelet en dat kan je veel ellende brengen. Dat geldt zowel in Frankrijk als in Spanje. 

In Nederland is het niet verboden, maar het wordt zeker afgeraden. Zelfs de druk op het rempedaal zou er minder door zijn. Rijd je 90 kilometer per uur en moet je stevig remmen, dan is de remweg maar liefst 7,5 meter langer dan wanneer je met schoenen aan het pedaal had ingedrukt.

Als bij een ongeval blijkt dat je slippers droeg of helemaal niets aan je voeten, dan wordt in veel gevallen alleen de schade van de tegenpartij vergoed, ook al heb je een WA-plusverzekering. Deze vergoedt normaal ook (een deel van) de eigen schade.

Wordt je er op betrapt in Spanje of Frankrijk dan hangt je al gauw een boete van negentig euro boven het hoofd.

En verder

Neem altijd, waar je ook naartoe gaat, een gevarendriehoek, verbanddoos, gevarenhesje en reservelampjes mee. Denk ook aan het reservewiel. In veel Europese landen worden daar eisen aan gesteld. 

Bron: anwb/nu.nl