Talrijke verborgen kosten in autopolissen

Veel autoverzekeraars hanteren allerlei extra administratiekosten, waarmee ze hun klanten achteraf onaangenaam verrassen. Die tegenvallers kunnen voor een individu oplopen tot vele tientjes per jaar. Dat heeft vergelijkingssite Pricewise vastgesteld na diepgaand onderzoek.

De internetverzekeraars vormen een uitzondering: zij brengen geen extra kosten in rekening.

POLISKOSTEN
Autoverzekeraars hanteren verschillende extra kosten. De vier meest voorkomende zijn polis-, prolongatie-, wijzigingskosten en kosten voor tussentijdse beëindiging. Voor het opmaken van een polis en het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) rekenen ze poliskosten. De meeste vragen € 6,- tot € 15,-.

ROYEMENT
Wie een verzekering tussentijds opzegt, moet vaak beëindigingskosten betalen, ook wel royementskosten genoemd. Niet alle verzekeraars zijn daar duidelijk over. Een voorbeeld hiervan is de ANWB, die in de polisvoorwaarden schrijft: “Bij beëindiging van de verzekering ontvangt u over de niet verstreken termijn van de verzekering, onder aftrek van administratiekosten, premie terug.” Wie tussentijds zijn verzekering opzegt, moet dus administratiekosten betalen. Ook als dat na 3,5 jaar gebeurt. Hierover communiceert de verzekeraar niet actief. De kosten worden enkel genoemd op de website van de ANWB: € 17,50. In de branche liggen die kosten tussen de € 15,- en € 20,-.

WIJZIGINGSKOSTEN
Als iemand zijn dekking wijzigt van allrisk naar WA Plus, bijvoorbeeld omdat de auto een paar jaar ouder is geworden, trakteert een aantal verzekeraars onverwacht op zogenoemde wijzigingskosten. Die kunnen oplopen tot € 10,-. Ook een kenteken- of adreswijziging kan extra kosten opleveren.

PROLONGATIEKOSTEN
Daarnaast zijn er ook nog incasso- of prolongatiekosten: administratieve kosten die iemand bij elke termijnbetaling betaalt aan de verzekeraar. Dat kan dus per maand, kwartaal, half jaar of jaar zijn. Sommige verzekeraars noemen dit ook wel beheerkosten. De laagste prolongatiekosten bedragen € 1,21 per termijn, de hoogste € 3,03.

EXTRA INKOMSTEN
“Die extra kosten voor verzekerden vormen een flinke bron van inkomsten voor de verzekeraars”, stelt directeur Hans de Kok van Pricewise. “Vroeger waren die extra kosten heel gebruikelijk. Daar moesten allerlei tijdrovende handelingen voor worden verricht. Tegenwoordig zijn de polissen, processen en systemen allemaal gedigitaliseerd. De heffingen zijn dus eigenlijk totaal overbodig en niet meer van deze tijd.”

EERLIJK VERGELIJKEN
De directeur van Pricewise vindt dat alle autoverzekeraars hun kosten voortaan moeten verpakken in de premie. “Alleen dan kunnen autobezitters alle polissen goed en eerlijk vergelijken qua prijs en voorwaarden. En het voorkomt vervelende verrassingen. Wij vinden het klantonvriendelijk dat er nog steeds verzekeraars zijn die verborgen extra kosten rekenen, wanneer iemand wil stoppen met zijn polis”, aldus De Kok.

Pricewise toont altijd eenmalige poliskosten en prolongatiekosten bij het vergelijken op de website.